Съдбата на председателите на ДПС е съпроводена с драматизъм. Такъв

...
Съдбата на председателите на ДПС е съпроводена с драматизъм. Такъв
Коментари Харесай

Кой е детронираният Мустафа Карадайъ и каква роля изигра при атентата срещу Доган

Съдбата на ръководителите на Движение за права и свободи е съпроводена с драматизъм. Такъв имаше при отдръпването на Ахмед Доган като почетен ръководител на партията, имаше го и при отдръпването на Лютви Местан, а в този момент и при последния водач – Мустафа Карадайъ.

Но кой е той?

За първи път „ звездата “ на младата вяра на Движение за права и свободи изгрява на 19 януари 2013 година.

Тогава, по време на национална конференция на партията в НДК, пред Доган се изправя мъж, който насочва револвер в главата му. В тишината на залата се чува само изщракването на „ петлето “ на револвера, който не създава тон, а мнозина ще запомнят ловкото изплъзване на Доган от обстановката – пробва да избие револвера, претъркулва се край нападателя си и съумява да се „ избави “.

В създалата се блъсканица висок мъж прелетява в тил на нападателя Октай Енимехмедов и го поваля на земята. Това е Мустафа Карадайъ, представител на младежката организация на партията по това време.

Тогава последва и линч, който се излъчва в народен ефир – делегати от конференцията се нахвърлят върху нападателя и стартират да му насочат удари, като през това време се чуват крясъци: „ Убийте го! Убийте го! “.

В следствие биячите, измежду които Танер Али, кмет на гр. Антоново и Джамисет Джафер, общински консултант на Движение за права и свободи в Пловдив, бяха оправдани от съда.

Оттогава кариерата на Мустафа Карадайъ потегля нагоре. От народен представител той се трансформира в най-довереното лице на Доган, откакто е детрониран Лютви Местан по време на партийна празнична в сараите в Бояна.

Малко по-късно стана ясно, че изплашен за живота си Лютви Местан се е укрил в турското посолство в София в подготвеност да напусне страната със фамилията си.

Тогава стартира и същинското катерене на Карадайъ по партийната стълбица – от 24 декември 2015 година е един от тримата краткотрайни съпредседатели на Движение за права и свободи до IX национална конференция на партията, откакто е изключен Лютви Местан.

На 24 април 2016 година е определен за ръководител на Движение за права и свободи от IX национална конференция на партията. На 12 декември 2020 година е избран отново за ръководител на Движение за права и свободи от X национална конференция на партията.
Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 година в село Борино, Девинско.
Завършва висше икономическо обучение в УНСС, учил е и математика в Софийския университет.

Учредител на Академичното сдружение на Движение за права и свободи в град София и член на Движение за права и свободи от май 1991 година Учредител на младежката организация на Движение за права и свободи и неин ръководител през първите два мандата (1998 – 2003).

От 1996 година до 2002 година е чиновник в централата на Движение за права и свободи. От 1996 до 2001 година е учител по „ Информатика “ в Нов български университет.

От 2002 до 2010 е зам.-изпълнителен шеф на Агенцията за следприватизационен надзор. Между 2001 и 2009 година е член на Централната изборна комисия, като през множеството време е и неин секретар.

От 2010 година е учредителен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движение за права и свободи.

От 2013 година е депутат от Движение за права и свободи.

Последният обществен знак, насочен към него от Ахмед Доган, е от май месец тази година, когато Карадайъ навършва 53 години.

„ Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш мярата на персоналното и партийното с националното и европейското политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите! Пожелавам ти триумф! “, се споделя в привет, насочен от Доган и публикуван от пресцентъра на партията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР