Съдбата на Летище Пловдив отново е на кръстопът, след като

Съдбата на Летище Пловдив отново е на кръстопът, след като ...

Два варианта за развитие на голямо българско летище


Съдбата на Летище Пловдив отново е на кръстопът, след като служебното правителство обяви решението си да прекрати процедурата по концесията. Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров обяви, че поради липса на интерес процедурата ще бъде преустановена, още повече, че условията и параметрите за кандидатстване не съответстват на икономическата обстановка, вследствие на COVID-19.

Повече от година имаше отворена процедура за концесията на Летище Пловдив. Въпреки запитването от страна на няколко консорциума, нито една компания не подаде документи. Поради това се стигна до отлагането на процедурата 4 пъти, докато последната не изтече през март, а желаещи пак нямаше, уточнява Trafficnews.bg.

Министър Тодоров заяви, че ще се направят концесионни анализи и ще се изработят няколко варианта. Не е ясно какви ще са условията, както и дали това ще се завърши от служебното правителство. TrafficNews научи, че това не е единствената опция за бъдещето на аеропорта.

Обсъжда се идеята и възможността държавното дружеството „Летище Пловдив” ЕАД да се обедини със софийското „Летище София” ЕАД. До 19 април 2021 година то беше лицензираният летищен оператор на столичното летище, като и към днешна дата то е търговско дружество със 100% държавно участие в капитала. На практика обаче то е изпразнено откъм съдържание, тъй като Летище София вече се управлява от концесионера „СОФ Кънект” АД.

Вариантът за сливане на двете дружества е свързан със сериозния паричен капитал, който е натрупан в „Летище София”. Сумата, с която разполага държавното дружество са над 100 млн. лева, като уставният капитал е над 6 млн. лева.

В същото време финансовото състояние на „Летище Пловдив” ЕАД е доста тежко. Капиталът му е малко над 1 млн. лева, а приходите не могат да покрият разходите. Освен това аеропорта има нужда от сериозна инвестиционна програма в инфраструктурата, която без целево финансиране от държавата не може да се осъществи. Ако двете дружества се слеят, то част от средствата в софийското дружество може да бъде инвестирани в пловдивското летище. По този начин Летище Пловдив ще остане единственото държавно летище в четирите големи града у нас, тъй като другите три са на концесия.

Междувременно Министерството на транспорта обяви конкурс за независим член на Борда на директорите на Летище Пловдив. В момента мястото се заема от Спас Шуманов, който доскоро бе и изпълнителен директор на аеропорта.

Кандидатите трябва да имат висше образование, образователна степен „магистър“ за една от следните специалности: право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, маркетинг, бизнес администрация, педагогика, филология, национална сигурност, техническа специалност. Също така най-малко пет години опит на ръководна длъжност и умения и компетентности в областта на стратегическото планиране или в областта на оперативното управление. Конкурсът ще бъде писмен, а втората част писмен.

Другите две места в Борда на директорите са заети от бившия кмет на Община Родопи Пламен Спасов и бившият служител на Летище София Лъчезар Миленчев. Последният е и изпълнителен директор на аеропорта.

Източник: fakti.bg