Съдбата на Летище Пловдив отново е на кръстопът, след като

...
Съдбата на Летище Пловдив отново е на кръстопът, след като
Коментари Харесай

Два варианта за развитие на голямо българско летище

Съдбата на Летище Пловдив още веднъж е на кръстопът, откакто служебното държавно управление разгласи решението си да приключи процедурата по концесията. Служебният министър на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров разгласи, че заради липса на интерес процедурата ще бъде прекратена, още повече, че изискванията и параметрите за кандидатстване не подхождат на икономическата конюнктура, в резултат на COVID-19.

Повече от година имаше отворена процедура за концесията на Летище Пловдив. Въпреки запитването от страна на няколко консорциума, нито една компания не подаде документи. Поради това се стигна до отлагането на процедурата 4 пъти, до момента в който последната не изтече през март, а искащи отново нямаше, прецизира Trafficnews.bg.

Министър Тодоров съобщи, че ще се създадат концесионни разбори и ще се изработят няколко разновидността. Не е ясно какви ще са изискванията, както и дали това ще се приключи от служебното държавно управление. TrafficNews научи, че това не е единствената алтернатива за бъдещето на аеропорта.

Обсъжда се концепцията и опцията държавното сдружението „ Летище Пловдив” ЕАД да се сплоти със софийското „ Летище София” ЕАД. До 19 април 2021 година то беше лицензираният летищен оператор на столичното летище, като и към днешна дата то е комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала. На процедура обаче то е изпразнено откъм наличие, защото Летище София към този момент се ръководи от концесионера „ СОФ Кънект” АД.

Вариантът за обединение на двете сдружения е обвързван със сериозния паричен капитал, който е насъбран в „ Летище София”. Сумата, с която разполага държавното сдружение са над 100 млн. лв., като уставният капитал е над 6 млн. лв..

В същото време финансовото положение на „ Летище Пловдив” ЕАД е много тежко. Капиталът му е малко над 1 млн. лв., а приходите не могат да покрият разноските. Освен това аеропорта има потребност от сериозна капиталова стратегия в инфраструктурата, която без целево финансиране от страната не може да се реализира. Ако двете сдружения се слеят, то част от средствата в софийското сдружение може да бъде вложени в пловдивското летище. По този метод Летище Пловдив ще остане единственото държавно летище в четирите огромни града у нас, защото другите три са на концесия.

Междувременно Министерството на превоза разгласи конкурс за самостоятелен член на Борда на шефовете на Летище Пловдив. В момента мястото се заема от Спас Шуманов, който до неотдавна бе и изпълнителен шеф на аеропорта.

Кандидатите би трябвало да имат висше обучение, просветителна степен „ магистър “ за една от следните специалности: право, финанси, стопанска система, счетоводство и надзор, маркетинг, бизнес администрация, педагогика, лингвистика, национална сигурност, техническа компетентност. Също по този начин минимум пет години опит на управителна служба и умения и компетентности в региона на стратегическото обмисляне или в региона на оперативното ръководство. Конкурсът ще бъде писмен, а втората част писмен.

Другите две места в Борда на шефовете са заети от някогашния кмет на Община Родопи Пламен Спасов и някогашният чиновник на Летище София Лъчезар Миленчев. Последният е и изпълнителен шеф на аеропорта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР