Съдбата на къщите със статут на архитектурен паметник винаги е

...
Съдбата на къщите със статут на архитектурен паметник винаги е
Коментари Харесай

Възстановиха статута на архитектурен паметник на разрушена къща

Съдбата на къщите със статут на архитектурен монумент постоянно е била злочеста. Най-често те биват разрушавани, заради желанието на вложителите да печелят оптимално от тях. Повечето сходни парцели се намират в централните градски елементи, където КИНТ-ът на застрояване е 100%. Поредният чудноват образец е с „ Двойната къща” на бул. „ Васил Левски” в столицата. Статутът на архитектурен монумент на парцела беше свален, след което парцелът – опустошен. На негово място притежателят ще издигне друга къща с под земята гараж.

Сега обаче към този момент някогашната постройка още веднъж е със статут на архитектурен монумент „ по сведение”.

В резултат на публичния напън сегашният притежател – Киро Киров, прочут като Киро Японеца, ще възвърне единствено част от истинската фасада. Министърът на културата Боил Банов също удостовери, че притежателят е решил, че е „ добре да се съобрази с публичния интерес”.

„ Двойната къща” е издигната през 1908 година Тя е дело на арх. Георги Тодоров. Имаше статут на монумент на културата. През последните години обаче имаше два пожара и положението й беше много тежко. Беше съборена в края на април 2017 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР