Съдбата на жените в царството на талибаните ще е печална.

...
Съдбата на жените в царството на талибаните ще е печална.
Коментари Харесай

Управлението на талибаните ще бъде ад за жените

Съдбата на дамите в царството на талибаните ще е печална. Отсега си проличава, че ще има драконовски санкции за всяка, която наруши средновековните им правила. Жените ги чакат бичувания, изтезания, насилствени бракове. След като превзеха столицата Кабул, талибаните първоначално играят ролята на умерени. Мнозина наблюдаващи предизвестяват обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато интернационалната общественост отвърне взор от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите извънредно реакционни ислямистки възгледи, написа Дойче Веле. 

" Талибаните пристигнаха в джамиите ни и обявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади дами ", сподели пред Дъждовни води една жена в Кабул, която  беше нахлузила бурка. Тя персонално потърсила избавление в столицата точно заради тази заплаха.

В обществената мрежа Туитър генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш писа, че „ сърцето му се къса “, когато вижда по какъв нечовечен метод на девойките и дамите се лишават техните права, извоювани с толкоз труд.

Новите ръководители на Афганистан налагат драконовски санкции на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на предишния век те вкарваха дами в пандиза, изтезаваха ги и даже ги убиваха. Много постоянно организираха обществени изтезания или бичувания.

Талибаните оповестиха във вторник, че желаят мирни връзки с другите страни и ще зачитат правата на дамите в границите на ислямското законодателство. Съобщението бе направено на първия им формален брифинг след светкавичното завладяване на Кабул, заяви Ройтерс. 

На дамите ще бъде разрешено да работят и да учат и “ще бъдат доста дейни в обществото, само че в границите на исляма “, разгласи представител на талибаните. 

По време на ръководството си през 1996-2001 година, ръководени от ислямския шериат, талибаните не разрешиха на дамите да работят. На девойките не беше разрешено да вървят на учебно заведение, а дамите трябваше да носят бурки, с цел да излизат и то единствено когато са съпроводени от родственик от мъжки пол.

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида ще организира особено съвещание в Женева идната седмица, с цел да прегледа “сериозните опасения за правата на индивида “ след завладяването от талибаните, се споделя в изказване на Организация на обединените нации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР