Съдбата на Херсонска област тепърва ще бъде решавана - на

...
Съдбата на Херсонска област тепърва ще бъде решавана - на
Коментари Харесай

За нещастието и украинските деца: Олена и Володимир Зеленски...

Съдбата на Херсонска област занапред ще бъде решавана - на бойното поле и отвън него. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той и брачната половинка му Олена дадоха особено изявление за CNN, пред журналиста Кристиан Аманпур.

 



Ето и по-важните акценти от изявлението:

Г-н президент, изминаха съвсем 9 месеца от началото на войната. Очаквахте ли тя да продължи толкоз дълго и имате ли концепция какъв брой още би траяла?

Володимир Зеленски: Питате ме дали войната, съгласно мен, щеше да продължи толкоз дълго. Не, тъй като не аз започнах тази война и съм сигурен, че няма украинец, който да е предполагал каква покруса ще е това за страната ни. Повтарям, не ние започнахме тази война, само че все пак Украйна се сплоти и сподели, че е подготвена да посрещне даже такова тестване. Показа, че е подготвена да се оправи с всяко предизвикателство. Бях впечатлен от силата на нашия народ и от поддръжката, която Европа и цялата международна общественост ни оказаха.

Г-жо Зеленска, какво ви дава мощ да ставате всяка заран? Как се отрази тази война на Вас?

Олена Зеленска: Това е сериозен въпрос, тъй като покрива доста сфери от моя живот. Какво ми дава мощ ли? Примерът, който ми дава моя брачен партньор! Знам, че щом той се оправя, и аз би трябвало да го направя! Трябва да продължаваме да се борим и това ме въодушевява. Няма елементарен ден, само че знам че не би трябвало да спирам нито за момент. Друг тласък за мен са децата. И нашето семейство живее живота си като другите – подготвям децата за учебно заведение, подготвям закуската. За страдание, аз не мога да съм сигурна, че детето ми ще стигне до учебно заведение поради непрестанните бомбардировки с ракети и дронове… Много ми оказва помощ и това, че работя по доста филантропични планове.

Г-н президент, всички следим загубите на съветската страна, както и техните дейности на бойното поле в Украйна, само че Пентагонът неотдавна сподели: „ Русия най-вероятно е изгубила половината си танкове и прецизни ракети в тази война. 80% от тяхната военна мощ е заседнала в Украйна ”. Такива ли са и вашите данни?

Володимир Зеленски: Мисля, че значително това дава отговор на истината. Честно казано, никой не знае с акуратност какво се случва, какъв брой тъкмо хора са починали. Така или другояче, артилерията, предоставена ни като помощ от Съединени американски щати и Европа, пречупи настъплението, което Русия стартира на 24 февруари. Ние успяхме да ги спрем. Върнахме си огромна част от окупираните територии. Всичко това беше с помощта на новите технологии. Не ни се е налагало да прибягваме до крайни ограничения макар лъжите на Русия, че ще използваме „ мръсна бомба ” или нуклеарни оръжия. Веднага след обвиняванията от страна на Русия, поканихме нуклеарни специалисти и те потвърдиха, че това са просто неистини. Така че не мога да потвърдя тези числа, само че сигурно декларирам, че провалите за тях са огромни.

По-големи от провалите при Вас?

Володимир Зеленски: Да, към 10 пъти по-големи. Не мога да кажа с акуратност, само че разликата е забележителна. Нашата тактичност не е просто да хвърляме хората на фронта, тъй като те са най-ценното нещо, те не са пушечно месо. Когато молим сътрудниците ни за военна помощ, го вършим най-много, с цел да можем да защитим себе си и фамилиите си.

Г-жо Зеленска, неотдавна се върнахте от Лисабон, където бяхте част от софтуерна конференция. Светът видя, че Украйна доста ловко работи точно с новите технологии. Какво беше вашето обръщение там?

Олена Зеленска: Моето обръщение беше простичко и се надявам да са ме чули. Хората, които се бяха събрали там, движат софтуерното развиване на света. Тези хора могат да повлияят посоката, в която светът се развива. Затова ги помолих да изберат страна. Какви технологии желаят да създават? Технологии, които убиват или такива, които защищават? Имаме повече от явен образец. Наскоро изследване разкри група от млади IT експерти от Русия – преди войната те са работили в частния бранш, а в този момент насочват ракети към постройките ни. Това е умишлен избор на тези експерти. Те избират да са убийци и терористи. Затова помолих всички на тази конференция да създадат своя избор по морални, етични подбуди.

Г-н президент, какво се случва в Херсон и сраженията там сега?

Володимир Зеленски: Това е значим въпрос и ще бъда прям с вас. Ще ви отговоря, без да ви давам отговор, тъй като там предстоят значими военни дейности, които се разискват единствено в доста стеснен кръг. Искам да изненадаме врага неприятно, не желая да са готови. Затова се оправдавам. Но всички би трябвало да знаят, че работим в посока, която ще има удобен излаз за Украйна и всички които ни поддържат.

Г-жо Зеленска, разбрахме за доста украински деца, които бяха отвлечени в Русия. Не знаем какво се случва с тях. В Киев през последните дни следя децата – те са травматизирани от тази война, плашат се от сирените. На децата се споделя да мълчат и да се крият. Някои към този момент са видели ужасяващи гледки. Вие сте и майка и човек, който работи по планове, свързани с психологичното здраве.

Олена Зеленска: Отвличането на нашите деца е огромна покруса. Техният брой към този момент е значителен. През лятото руснаците одобриха закони и за по-лесно осиновяване. Улесниха процедурата по осиновяване на украински деца – това е ужасяващо. Ние би трябвало да се борим за тях. В момента евакуираме деца от Одеса. Турция ни оказва помощ доста в това отношение. Опитваме се да ги спасим преди да е станало късно. Преди няколко дни разбрах, че част от децата с преместени в окупирания Херсон. Не можем да стигнем до тях, не можем да ги спасим. Надяваме се сътрудниците ни да ни оказват помощ и за това. Колкото до психическото им здраве, след всичко което са видели в тази война, даже не можем да си представим по какъв начин се отразява то върху тях. Опитваме се да им оказваме помощ, с тях към този момент работят експерти.

Виждам, че това ви натъжава доста. Виждам по какъв начин гледате брачната половинка си...

Володимир Зеленски: Трудно се живее с това... Но имам вяра, че не би трябвало да привикваме с него, а да се борим против него!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР