Съдбата на екипажа на отвлечения от йеменските бунтвници хути е

...
Съдбата на екипажа на отвлечения от йеменските бунтвници хути е
Коментари Харесай

Хамас ще решава съдбата на пленените от Galaxy leader, сред които има двама българи

Съдбата на екипажа на отвлечения от йеменските бунтвници хути е в ръцете на приета от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация „ Хамас “.

Това оповестява Си Ен Ен като цитира представител на хутите, съгласно който са в ход диалози с с " Хамас " дали пленниците от екипажа да бъдат освободени. " Самите ние нямаме искания за този кораб, " споделя Наср пъкъл Дин Амер.

Galaxy leader беше похитен от йеменските бунтовници хути на 19 ноември, до момента в който плава във водите на Червено море край Йемен. Капитанът и помощник-капитанът на плавателния съд са българи, а измежду екипажа му има 17 филипинци, трима украинци, двама мексиканци и румънец.

38-годишният Любомир Чанев е капитан на автомобиловоза, а 39-годишният Данаил Веселинов е негов асистент.

Екипажът е бил на корабоплаване с автомобиловоза от към месец и половина.

Корабът е тръгнал от Истанбул, а задачата му е била Индия. След като пресича Средиземно море и минава през Суецкия канал, той е нападнат в Червено море от бунтовниците. Нападателите са завладяли кораба, откакто са се спуснали на палубата от хеликоптер.

Корабът е регистриран във Англия, само че е благосъстоятелност на израелски предприемач. Оператор на компанията е японско сдружение. От тогава до момента бунтовниците хути не стопират да нападат плавателни съдове в Червено море. Действията им са оповестени като поддръжка за палестинците в Газа и " Хамас ".

Йеменските бунтовници хути направиха серия от офанзиви против търговски кораби в Червено море. Бунтовниците заплашиха, че могат да отвличат плавателни съдове на всеки 12 часа, до момента в който не бъде прекъсната офанзивата на Израел в Газа против терористичната организация " Хамас ".

Това принуди някои от най-големите международни петролни и транспортни компании да преустановят преноса по море в региона.

Червено море е един от най-важните коридори за международната търговия. Повече 10% от интернационалните доставки на нефт минават точно оттова, както и 30% световния пренос на артикули в контейнери.

Избягването на маршрута значи заобикаляне на цяла Африка и удължение на плаването с към 10 дни, което поражда опасения от неустойчивост на международните доставки и риск от повишаване на петрола.

Напрежението в региона крие евентуален риск за международната стопанска система, а Съединени американски щати оповестиха основаване на интернационална коалиция за справяне със опасността на йеменските хути.

В състава на интернационалната коалиция влизат Съединени американски щати, Англия, Франция, Бахрейн, Нидерландия, Италия и др.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР