Съдът в Томск е изпратил в следствения арест независимата членка

...
Съдът в Томск е изпратил в следствения арест независимата членка
Коментари Харесай

Бивша координаторка на щаба на Навални е в следствения арест в Сибир

Съдът в Томск е изпратил в следствения арест самостоятелната членка на локалния парламент Ксения Фадеева, заяви районният уебсайт на Радио Свободна Европа в понеделник. Фадеева е и някогашна координаторка на щаба на съветския опозиционер Алексей Навални .

Новината идва няколко седмици след гладната стачка, извършена от в края на октомври. Сред хората, които се включиха в стачката, бяха Навални, опозиционният политик и някогашният публицист.

През декември 2021 година против Ксения Фадеева стартира следствие по обвиняване в екстремизъм поради присъединяване ѝ в щаба на Навални. Тогава ѝ е неразрешено да употребява интернет, да поддържа връзка с други хора без разрешението на проверяващите и да посещава обществени събития.

Колегата на Фадеева Андрей Фатеев оповестява, че в края на септември тя е сложена под домакински арест, защото съдът е счел, че Фадеева е нарушила част от наложените ѝ забрани.

Адвокатът на някогашната координаторка Кирил Терехин удостовери пред локален новинарски уебсайт, че Фадеева е била преместена в център за авансово задържане. Той не уточни аргументите за това, защото процесът е закрит за медиите.

През октомври съдията от Съветския областен съд в Томск Дмитрий Худяков закри процеса против Фадеева за медиите и публиката поради „ допустима опасност за живота и здравето на участниците в процеса “.

Ксения Фадеева е подсъдима по делото на екипа от координатори на щаба на Алексей Навални. Тя е упрекната в образуване на екстремистка общественост, корист със служебно състояние и присъединяване в активността на организация с нестопанска цел, която съгласно управляващите накърнява личността и правата на жителите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР