Съдът в Плевен остави в ареста британския гражданин, заподозрян за

...
Съдът в Плевен остави в ареста британския гражданин, заподозрян за
Коментари Харесай

Лелята на задържания британец пред bTV: Не знам какво прави последните години


Съдът в Плевен остави в ареста английския жител, обвинен за тероризъм в родината му. Вчера той беше .

В своя отбрана в залата Дейвид Бодил сподели, че в никакъв случай не е имал желанието да нарани някого, а заниманието му с взривни смеси е единствено занимание. Затова съобщи, че ще апелира мярката за неотклонение. Тя обаче ще се гледа осем дни след делото по екстрадицията му, планувано още за на следващия ден.

На този декор bTV само беседва с негови родственици във Англия.

Дейвид Бодил е разследван за нелегално владеене и подготвяне на взривни смеси. Това е нарушаване на Закона за взривните субстанции в обединеното кралство от 1883 година, което там се санкционира с пожизнен затвор.

„ Той се интересуваше единствено какви са условията и дали има благоприятни условия да не бъде екстрадиран. Аз му споделих, че това го взема решение единствено съда “, съобщи служебният му бранител Жоро Ненов.

Заповедта за задържането му е издадена от английските управляващи на 28 декември, а две години по-рано - през 2020 година домът му във Англия е обискиран. Намерени са количество субстанции, течност и прахуляк, дружно с написани на ръка и съхранени електронно предписания за взривни смеси.

„ Целта на това задържане да бъде лишен от опцията да се укрие, да се яви в това произвеждане за екстрадицията му в Англия и да бъде предотвратена всевъзможен опит за бягство, да напусне страната. Всички дейности във връзка с него са били законосъобразни. Гарантирани са неговите права по Закона за европейската заповед за арест, Европейската спогодба за правата на индивида “, добави служебният му бранител.

Успяхме да се свържем и с лелята на Дейвид Бодил във Англия. От нас схваща, че той обвинен в тероризъм. Последно говорила с него през 2017 година - на погребението на майка му.

„ Живееше с доведения си дядо. Аз и майка му имаме разнообразни майки, а майката на моята сестра се омъжи още веднъж. Така че не познавам доведения му дядо. Последно, когато го видях, сподели, че живее с доведения с дядо. Доколкото знам, той има къща в България. Не знам къде тъкмо “, описа Сара Бодил.

Описва Дейвид като спокоен. Обяснява си държанието му по този начин: „ Голяма част от околните му починаха – майка му, брат му, чичо му. Само в границите на пет години. Може би това е отключило нещо в него. Не знам какво прави последните години. “

Дейвид Бодил не е осъждан. Срещу него в родината му има формирани други четири досъдебни производства към които българските управляващи нямат отношение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР