Съдът в Москва издаде заповед за ареста на бившия директор

...
Съдът в Москва издаде заповед за ареста на бившия директор
Коментари Харесай

Москва издаде заповед за ареста на информатора за руския допинг

Съдът в Москва издаде заповед за ареста на някогашния шеф на съветската антидопингова организация (РУСАДА) Григори Родченков. Той е упрекнати в корист със служебно задулжение, заяви " Ройтерс ".

Родченков напусна поста си след отчет на Световната антидопингова организация (WADA) през 2015 година, в който беше упрекнат, че е " асистент и подстрекател на допинга в Русия ". Според WADA Родченков е унищожил 1 417 проби от Московската антидопингова лаборатория преди одит на организацията.

Родченков, който сега живее в Съединени американски щати, беше основният осведомител в следствието, което докара до изключването на Русия от леката атлетика, олимпийски игри в Рио и параолимпийското придвижване.

Преди година той разкри, че управляващите в Русия са прикривали позитивни проби на съветски спортисти на домашните игри в Сочи през 2014 година Тогава Родченков съобщи в изявление за New York Times, че е бил създал " коктейл от три неразрешени вещества ", който се смесвал с алкохол и се давал на съветските спортисти.

Бившият началник на РУСАДА добави, че антидопинговите специалисти и тайните служби в Русия са подменяли пробите за урина на допингираните руснаци с чисти проби, събрани месеци по-рано при " секрети среднощни интервенции ".

Руските управляващи отхвърлиха информацията на Родченков и го упрекнаха за допинг абсурда. В средата на септември WADA разгласи, че смъква обвинявания на 95 съветски спортисти от отчета на доктор Ричард Макларън поради липса на задоволително доказателства. Според отчета над 1000 съветски състезатели са се възползвали от държавно спонсорирана допинг стратегия сред 2011 и 2015 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР