Съдът в Киев осъди пленения руски военнослужещ Вадим Шишимарин на

...
Съдът в Киев осъди пленения руски военнослужещ Вадим Шишимарин на
Коментари Харесай

В Украйна осъдиха първи руски войник на доживотен затвор за убийството на мирен гражданин

Съдът в Киев осъди пленения съветски военнослужещ Вадим Шишимарин на пожизнен затвор за убийството на невъоръжения гражданин на Сумска област Александър Шелипов.

Той бе упрекнат в нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с преднамерено ликвидиране.

В съда Шишимарин се призна за отговорен и изиска амнистия от вдовицата на убития. Той съобщи, че не е имал желание да убива Шелипов, а го е прострелял по искане на офицер. Задържан е и офицерът, който е дал заповедта, само че името му и други детайлности не са известни. По време на последното си изказване на 20 май Шишимарин декларира, че се разкайва и "не е желал да убива ". Адвокатът изиска оправдателна присъда за подсъдимия, написа "Телеграф ".

Според доказателствата, изслушани в съда, на 28 февруари конвоят, в който пътува Шишимарин, е подложен на обстрел. Опитвайки се да избяга, той и още няколко бойци отвличат лек автомобил. По пътя виждат край пътя мъж, който приказва по телефона. Вярвайки, че може да ги издаде на украинските военни, другите бойци заповядват на Шишимарин да го убие и той го прострелва с автомат от прозореца на колата.

По информация на Strana.ua 21-годишният Вадим Шишимарин е пълководец на поделение в четвърта танкова дивизия в Кантемировска област на Москва. Повдигнато му е обвиняване по член 438, част 2 от украинския Наказателен кодекс (нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с преднамерено убийство). Първото съвещание по делото се състоя на 18 май, а целият развой продължи по-малко от седмица.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР