Съдът в Истанбул гледа вчера дело срещу 52-ма души по

...
Съдът в Истанбул гледа вчера дело срещу 52-ма души по
Коментари Харесай

Сагата с протестите в парка Гези: Турски съд гледа дело ср...

Съдът в Истанбул гледа през вчерашния ден дело против 52-ма души по обвинявания в опит за събаряне на конституционния ред посредством митингите в парка Гези през 2013 година

Журналистът Джан Дюндар и артистът Мехмет Али Алабора, които са в заточение в чужбина, също са съдени задочно в 13-ия висш углавен съд в Истанбул. Турският съд реши да удължи задържането на предприемача Осман Кавала който е зад решетките в продължение на четири години без присъда. Съдът назначи последващо ново съвещание за 21 февруари.

Правителството на Турция упреква Кавала и други публични фигури в присъединяване в митингите в парка Гези, които се трансфораха от проява в центъра на Истанбул поради застрашено от застрояване зелено пространство, до общонационален митинг против властта.

Няколко водачи на групата Чаршъ, клуб на последователите на истанбулския футболен тим Бешикташ, също са измежду обвинените, откакто две обособени каузи бяха комбинирани през август.

Европейският съд по правата на индивида, политическите водачи на Европейския съюз и Съединени американски щати приканиха Турция да освободи Кавала от пандиза. На 27 ноември съдът в Истанбул разпореди продължаването на ареста му. 64-годишният Кавала съобщи през октомври, че не има вяра процесът да е обективен.

Кавала и осем други, за които се твърди, че са организирали митингите, бяха оправдани по всички обвинявания през февруари 2020 година Но апелативният съд анулира това решение при започване на предходната година, което докара до обновяване на делото през май.

Кавала също е съден за хипотетичното му присъединяване в опита за прелом в Турция на 15 юли 2016 година В този случай той е упрекнат в съдействие с намиращия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен при опита за пуч. Всички обвинени отхвърлят ​​обвиненията.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа съобщи, че Турция би трябвало да освободи Кавала. Организацията даде на Турция период до сряда или да освободи Кавала, или да „ показа в къса форма “ пояснение за задържането му. Базираният в Страсбург орган по правата може да реши на 2 февруари да приложи наказания против Анкара. Така Турция може да загуби правото на глас или даже да бъде изгонена от паневропейския орган за правата, към който е член от 1950 година

На чуванията в съда през вчерашния ден участваха генералните консули на Франция, Италия, Белгия и Швеция, заместник-секретарят на посланика на Европейския съюз в Турция и членове на консулствата на Съединени американски щати и Норвегия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР