Съдът в Хага издаде на президента Владимир Путин и на

...
Съдът в Хага издаде на президента Владимир Путин и на
Коментари Харесай

Коя е жената, която съдът в Хага иска да арестува с Путин

Съдът в Хага издаде на президента Владимир Путин и на Мария Лвова-Белова. Коя е тази основна фигура в системата за депортиране на украински деца в Русия?

Лвова-Белова е президентският омбудсман по правата на децата и ролята ѝ бе разказана преди броени дни в отчет на лабораторията за филантропични проучвания в Йейлския университет в Съединени американски щати за военните закононарушения на Русия в Украйна.

На среща с Путин предишния месец тя му заяви, че е осиновила 15-годишно дете от Мариупол, а на рецензии за активността си споделя, че тя в действителност оказва помощ " на децата на нашата страна ". На друга среща с президента в края на октомври 2021 година Мария Лвова-Белова му разказа, че има 9 деца - 5 родени от нея, 4 осиновени и 13 дребни деца с увреждания под нейна настойчивост.

 Какво е Международният углавен съд, който желае арест за Путин Какво е Международният углавен съд, който желае арест за Путин

От първия ден на войната детският омбудсман се зае с извеждането към Русия на украински деца - за нея било значимо да ги " отбрани от обстрел " и " да им даде бъдеще ". Към края на предходната година към този момент е в (вкл. на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Канада) за образуване на незаконно извеждане на малолетни от окупираната част на Украйна в Русия.

Изследователи от Йейл описаха по какъв начин хиляди украински деца се озовават в съветски лагери и се подлагат на " превъзпитание ", на някои е отказано да се приберат вкъщи, тъй като Украйна си е върнала от окупаторите териториите, където са живели.

 Коя е дамата, която съдът в Хага желае да арестува с Путин
© Reuters

Мария Лвова-Белова е в президиума на Генералния съвет на пропутинската партия " Единна Русия " и сенатор с идеална биография за всяка социална позиция: брачна половинка на духовник, човеколюбец, майка на доста деца с опит в приемното родителство, споделя " Верстка ". Източник на изданието споделя, че Руската православна черква интензивно е популяризира кандидатурата й да стане детски омбудсман през септември 2021 година Според него тя е взаимен проет на Кремъл и на РПЦ.
Към " Благовест " се причислява и Анна Кузнецова, която бе детски омбудсман на Путин преди Лвова- Белова. " Те бяха естествени девойки, единствено леко православни ", спомня си Олег Шарипков, изпълнителен шеф на Фондация " Граждански съюз в Пенза ", в диалог с " Верстка ". " Откакто се скараха, като че ли започнаха и не престават да имат неуместно състезание - коя ще роди повече деца, коя ще постави повече свещи, коя ще се среща с президента по-често. "

 Коя е дамата, която съдът в Хага желае да арестува с Путин
© Reuters

През 2014 година Кузнецова се причислява към Общоруския национален фронт и скоро оглавява придвижването " Майки на Русия ". По това време Лвова-Белова стартира първия си огромен план Louis Quarter в Пенза, финансиран солидно от районното министерство на труда. Това е рехабилитационен център, където приключилите сиропиталища с увреждания биват готови за самостоятелен живот, с цел да ги предпазят от настаняване в невропсихиатричните интернати.

Когато през 2016 година Анна Кузнецова става омбудсман по правата на детето в Русия кариерата на Лвова-Белова, както и бюджетните вноски в нейните планове, внезапно се повишават, рехабилитационни центрове стават от ден на ден, по-големи и по-скъпи, назовават ги " социално-църковни ". Същата година Руската православна черква я награждава с медал на Свети равноапостолен популярен княз Владимир III, на идната тя е включена във Федералната социална камара, а през 2018 година стана поддръжник на Владимир Путин на президентските избори.

Скоро Лвова-Белова получава поста сенатор в Съвета на федерацията от региона на Пенза, въпреки преди този момент да е казвала като определен локален народен представител (но скоро отказала се от поста), че ѝ е скучно в законодателната активност и постоянно заспивала на съвещания. Докато Лвова-Белова влиза във федералната политика, медиите в Пенза пишат, че нейните обществени планове стартират да трансформират отношението към тези, за които би трябвало да се грижат. Твърди се, че някои наематели са взели заеми за заплащане на разноските за лекуване, други са умряли заради липса на подобаващи грижи, а посетители с тежка форма на увреждане са били " скрити " от инспекционните органи.

" Заради пиара на Мария Белова-Львова, хората безусловно бяха тласкани там като стадо за разнообразни събития и се усещаха като че ли вършат зоологическа градина за видни посетители ", пишат публицистите от Notepad.

 Мария Лвова-Белова през февруари на среща с краткотрайния водач на така наречен ДНР. Тогава бе задвижен планът
© deti.gov.ru

Мария Лвова-Белова през февруари на среща с краткотрайния водач на така наречен ДНР. Тогава бе задвижен планът " Всяко дете от Донбас – в приемно семейство ".

С експлоадирането на войната в Украйна Львова-Белова има упоритости да се грижи за децата освен на Русия, само че и на Украйна. И до края на първата година на Лвова-Белова като омбудсман нейният екип ще пресметна в окончателния отчет: длъжностното лице прегърна " повече от хиляда деца ". Още в първите дни на войната стотици деца бяха " евакуирани " от окупираните елементи на Украйна в съветските райони. Повечето от тях са попаднали в центрове за краткотрайно настаняване към почивни бази и детски заведения.

На 11 март предходната година Лвова-Белова за първи път даде да се разбере, че украинските сираци ще бъдат трансферирани в съветски фамилии. Според нея Путин " поддържа това решение абсолютно " и й споделил да " работи в полза на децата ".
За всеки, който желае да вземе дете от окупираните територии в фамилията си, Лвова-Белова приготвя специфична директива. " Не е ли единство, не е ли патриотично възприятие - когато няма непознати деца и всички са наши ", пита тя.

Омбудсманът обществено поддръжка пропагандната теза за " спасяването на децата на Донбас ". Но до момента в който други чиновници приказват най-вече за " опасността от нацистите ", тя възхваляваше най-вече съветските фамилии. В нейната интерпретация децата, наранени от обстрела, са " на границата сред мрака и светлината " и руснаците съумяват да ги " приютят " и " стоплят с грижа и обич ". Лвова-Белова неведнъж е отбелязвала, че в съветските фамилии децата, травматизирани от войната, се трансформират " към по-добро ": " Разликата е от земята до небето. Децата даже наподобяват на [осиновените] си родители. "

 На посещаване в окупираните елементи от Запорожка област през ноември, където приказва за това по какъв начин би трябвало да се работи с
© deti.gov.ru

На посещаване в окупираните елементи от Запорожка област през ноември, където приказва за това по какъв начин би трябвало да се работи с " безнадзорните деца ".

В края на май 2022 година Путин подписа декрет за опростена процедура за приемане на съветско поданство за деца от " ЛНР, ДНР и Украйна ". Но Лвова-Белова преди този момент към този момент е преговаряла с управляващите в Луганск и Донецк, с цел да изпрати украинските сираци в съветски фамилии допустимо най-бързо. Първите 27 деца от " ДНР " бяха настанени под " краткотрайно развъждане " в Московска област през април.

 Как се проверяват военните закононарушения в Украйна Как се проверяват военните закононарушения в Украйна

Лвова-Белова постоянно персонално съпровожда деца от окупираните територии по време на " евакуацията " в Руската федерация. Понякога тя безусловно ги предава в ръцете на нови осиновители - и не сдържа сълзи от деликатност и благополучие. До октомври 2022 година по публични данни в съветски фамилии са разпознати над 380 деца от Луганска и Донецка област. Трудно е да се пресметна какъв брой деца от Украйна живеят в интернати, чакащи да се срещнат с приемните си родители, само че публицистите откриват такива случаи понякога. През януари 2023 година " Верстка " откри, че минимум 14 дребни деца от Херсон са в интерната " Йолочка " в анексирания Симферопол. Тази институция беше наречена " детски концентрационен лагер " през 2020 година заради принуждение над деца. През февруари " Дождь " се снабди с преписка с районните органи по настойничеството, от която стана ясно, че 400 сираци са били разпределени през август в 24 интерната. Според публицисти единствено 36 от тях са се озовали в фамилии.

Лвова-Белова твърди, че нейните чиновници работят освен за настаняване на украински деца в приемни фамилии, само че и за събирането им с техните родственици. Само че, омбудсманът постоянно цитира еднакъв случай като образец - историята на татко, военнослужещ от въоръжените сили на Украйна, който след " пречистване " пристигнал в Русия за децата си и ги върнал вкъщи. Само че има документирани случи по какъв начин 14-дневният престой " детски лагери " се удължава безпределно, а украинските родители могат да си вземат децата, единствено в случай че минат през " филтрационни лагери " и по-късно да бъдат пуснати да се върнат в Украйна, което прави на практика невероятно за мъжете да влязат в Русия. Има съмнения, че в случай че бъдат позволени майките им, те биват държани под разнообразни предлози в Русия като един тип заложници за психически напън над съпрузите им, които се борят на фронта.

Не е известно в кой миг тези деца могат да бъдат приети за оставени без родителска грижа и затова да бъдат предадени под забраняване да достъп на родителите им, в приемно семейство или някъде другаде.

Правозащитниците неведнъж назоваха присъединяване на длъжностно лице в извеждането на деца на територията на държавата-агресор нарушаване на интернационалното право. Според отчет на Американския институт за тактика и политика New Lines и канадския Център за правата на индивида " Раул Валенберг " случаите могат да бъдат употребявани като доказателство за геноцид, в който Украйна към този момент упрекна Русия.

 Коя е дамата, която съдът в Хага желае да арестува с Путин
© deti.gov.ru

В навечерието на годишнината от нашествието, на 16 февруари, Лвова-Белова организира огромна среща с Путин и заключи работата си. Тя загатна, че към този момент знае какво е " да си приемна майка на дете от Донбас ", тъй като е осиновила в фамилията си 15-годишен младеж от Мариупол. " Благодарение на вас ", добави тя. Обществени придвижвания за децата в днешна Русия " доста припомнят на сходни прибери от нацистка Германия: там децата също са занимавани със спорт, музика и други неполитически действия през множеството време, само че в верните моменти те поддържат страната и армията ", споделя Даниел Кен, учебен психолог и началник на Алианса на учителите ". " Разбира се, Путин няма толкоз дълготрайни проекти първокласниците с военни шапки да пораснат и да станат негови бойци. Но всъщност това е морално принуждение над деца, при което техните родители би трябвало да създадат избор: или да се съпротивляват и да се излагат на заплаха, или да намерят някакво опрощение и да се примирят. "

През март 2023 година Лвова-Белова поддържа възбраната за осиновяване на съветски деца от родители от " вражески " страни, тъй като имало огромна възможност за " тормоз над съветски деца в чужбина, тяхното оскърбление на национална основа ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР