Съдът в Добрич решава дали да остави в ареста българина,

...
Съдът в Добрич решава дали да остави в ареста българина,
Коментари Харесай

Гледат мярката за неотклонение на поискания от US властите българин

Съдът в Добрич взема решение дали да остави в ареста българина, който бе арестуван по искане на Съединените щати.

Във Флорида се води следствие против 11 души за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Сред тях е и 29-годишният Желяз Андреев, за който има искане за екстрадиция.

Андреев, който работи за български офис на американска компания, е упрекнат, че е съучаствал в незаконна продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии. За осъществени седем покупко-продажби са планува присъда до 25 години затвор и санкция от над милион щатски $.

Близките му обаче са безапелационни, че той просто е изпълнявал отговорностите си в компанията и не е обикновено да му бъде прехвърляна сходна отговорност.

Вчера майка му и приятелката му съумяха да се видят с него. „ Желяз е релативно спокоен, тъй като е уверен в своята непорочност (…) Той е бил един телефонист”, описа майката – Маринела Денчева. Според нея в тази ситуация е станало „ някакво объркване”.

По думите й от повече от година се е знаело за обвиняването против него и други четирима българи, само че не е имало никакви следващи дейности. До предишния петък, когато двама цивилни служители на реда посетили непрекъснатия му адрес в Добрич и споделили на родителите му, че го викат, с цел да свидетелства по отношение на ПТП, на което е бил очевидец. Когато отишъл в събота бил арестуван.

Милена Здравкова, приятелката на Желяз, уточни, че се тормози от изказванията на българската прокуратура – че той е направил закононарушение на територията на Съединени американски щати, че е подправял документи. „ Желяз в никакъв случай не е бил в Щатите. Ако закононарушението е осъществено в Щатите, а той не е бил в Щатите, какво значи това?”, запита тя.

Маринела добави, че в това време синът й е почнал в друга компания, където софтуерът не е разрешавал покупко-продажби с ембаргови страни, а също така е имало и спомагателни образования на тази тематика – нещо, което на предходното работно място на Желяз (където и се твърди, че е направил престъпление) не е имало.

Тази вечер пред правосъдните покои в София и Добрич ще има митинги. Според Милена би трябвало да се промени законодателството за екстрадиция, тъй като другояче няма никаква гаранция, че няма да има и други сходни случаи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР