Съдът в Беларус осъди носителя на Нобелова награда за мир

...
Съдът в Беларус осъди носителя на Нобелова награда за мир
Коментари Харесай

Носител на Нобелова награда е осъден на 10 години затвор в Беларус

Съдът в Беларус осъди носителя на Нобелова премия за мир Алес Бяляцки на 10 години затвор, оповестява BBC.

Той е наказан за контрабанда и финансиране на " дейности, жестоко нарушаващи публичния ред ", показват от правозащитната група " Вясна ".

Поддръжниците на Беляцки настояват, че властническият режим на беларуския водач Александър Лукашенко се пробва да го накара да замълчи. Беляцки е един от тримата носители на Нобеловата премия за мир за 2022 година дружно с съветска и украинска правозащитна група.

60-годишният Бяляцки основа " Вясна " малко откакто Лукашенко стана първият президент на самостоятелна Беларус през 1994 година

Той беше задържан през 2021 година след всеобщи улични митинги поради необятно оспорваните избори през миналата година и упрекнат в контрабанда на парични средства а финансиране на опозиционна активност.

По време на демонстрациите, почнали през 2020 година, протестиращите бяха посрещнати с полицейска грубост, а критиците на Лукашенко постоянно бяха задържани и хвърляни в пандиза.

Освен Бяляцки съдът издаде присъди и на двама негови сътрудници - Валентин Стефанович и Владимир Лабкович, които получиха надлежно девет и седем години отнемане от свободата за близки обвинявания.

По време на съвещанието през януари предходната година и тримата не се признаха за отговорни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР