Съдът спря демонтажа на Паметника на съветската армия, статуите обаче

...
Съдът спря демонтажа на Паметника на съветската армия, статуите обаче
Коментари Харесай

Съдът спря демонтажа на Паметника на съветската армия, статуите обаче вече са нарязани


Съдът спря демонтажа на Паметника на руската войска, статуите обаче към този момент са нарязани. Административният съд спря демонтажа на Паметника на руската войска.

Поводът са неналичието на административен акт, както и контракти, от които да стане ясно какво ще се случи с махнатите фигури.

 Паметникът на Съветската войска СНИМКА: Румяна Тонева

Междувременно обаче „ 24 часа заяви, че, демонтажът на Паметника на Съветската войска
приключи, преди съдът да го спре.
Демонтажът на Паметника на Съветската войска в „ Княжеската градина “ в София приключи, преди съдът да го спре.
Днес бяха махнати и последните елементи
от паметника, видя кореспондент на „ 24 часа “.

Процесът по ремонт стартира на 12 декември. Това бе оповестено от регионалния шеф на София-град Вяра Тодева. Тя изясни, че
идващите стъпки са демонтираните фигури
да бъдат сортирани, разказани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се възнамерява възлагането на социална поръчка за самата реституция.

 Паметникът на Съветската войска СНИМКА: Румяна Тонева

Областният шеф напомни, че паметникът не е реставриран 70 години.
По думите ѝ по тази причина е предоставено проучване,
което е посочило, че има съществени пукнатини във фигурите.

 Паметникът на Съветската войска СНИМКА: Румяна Тонева

Вяра Тодева добави, че
след реставрацията фигурите ще бъдат
изложени на уместно място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

По искане на Политическа партия Възраждане Административен съд София град разпореди да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по ремонт на паметник „ Паметник на Съветската войска “, извършващи се в Княжеската градина в гр. София, които не се правят в осъществяване на показан административен акт или на закона.

Като претекстове съдът показва, че не е показан административен акт, нито контракти, от които да излиза наяве, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, по какъв начин би трябвало да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за предпазване и защита и каква – реставрацията и последващото монтиране на движимостта, кои длъжностни лица следва да упражняват надзор по осъществяване демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не откриват дейностите да се основават на закона или на административен акт, нито да целят опазване и отбрана на движимостта – частна държавна благосъстоятелност. Не откриват и че е налице акт на ръководство на такава.

Разпореждането предстои на обжалване от регионалния шеф на гр. София в тридневен период от издаването му.

Разпореждането предстои на неотложно осъществяване от органите на полицията.

Съдът отхвърли настояването на съдружие „ Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на Съветската войска “ за конституирането му като заинтригувана страна по делото.

По искане на съдружие „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза БГ “ Административен съд София град разпореди да бъдат абсолютно прекъснати дейностите осъществявани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска.

Според съда фактическите дейности по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска “ не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на член 250, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс.

Съдът остави без почитание настояването на съдружие „ Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на руската войска “, представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото.

Разпореждането може да се апелира в тридневен период от издаването му по реда на глава ХІІІ от Административнопроцесуален кодекс.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР