Съдът ще гледа делото срещу бившия екоминистър Нено Димов в

...
Съдът ще гледа делото срещу бившия екоминистър Нено Димов в
Коментари Харесай

Гледат делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник

Съдът ще гледа делото против някогашния екоминистър Нено Димов в петък, предадеБГНЕС.

Нено Димов е обвиняем поради водната рецесия в община Перник през 2019 година, а на 3 май 2022 година делото стартира всъщност. Според прокуратурата от събраните доказателства са налице рационални учредения за извода, че някогашният министър на околната среда и водите в интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година вероятно е показал умишлена занемареност, като с дейностите си е довел до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност - вода за питейно-битови потребности от язовир " Студена " в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лв..

В изискванията на дефицит на питейна вода за жителите на общината е било позволено водоползването за промишлени цели от комерсиалните сдружения " Стомана Индъстри " АД и " Топлофикация Перник " АД. По отношение на някогашния и.д. кмет на община Перник Севделина Ковачева са събрани задоволително доказателства, които дават учредения за извода за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през интервала октомври-ноември 2019 година - откакто е била известена документално от шефа на ВиК-Перник за мощно понижаване на дебита на водоизточниците, не е подхванала дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани 156 очевидци, направена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

„ Разбирам доста добре написаното в обвинителния акт, само че това не ми оказва помощ да схвана същността на обвиняването ”, сподели някогашният министър Нено Димов на предното съвещание по делото.

Припомняме, че Нено Димов беше в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на „ Обединени патриоти ", препоръчан от Вътрешна македонска революционна организация на тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов. Димов беше притеглен към наказателна отговорност за занемареност още през януари 2020 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР