Съдът се произнесе на последна инстанция по дело, което бе

...
Съдът се произнесе на последна инстанция по дело, което бе
Коментари Харесай

ВАС стави без акт за раждане детето с две майки

Съдът се произнесе на последна инстанция по дело, което бе следено от доста българи.

Върховният административен съд (ВАС) реши, че дребната Сара, чиито родители са две дами със подписан в чужбина брак, би трябвало да остане без акт за раждане, оповестява Mediapool.

Според висшите магистрати столичният регион " Панчарево " няма право да издава документи на детето, тъй като то не е български жител. Решението е дефинитивно.

Около тригодишната Сара Ангелова се разиграва невероятна правна неразбория, която намесва три разнообразни български и европейските институции.

Детето е родено през 2019 година в Испания в семейство на две майки – Калина и Джейн. Испанският закон разрешава на двете дами да сключат брак, само че българското право – не. Поради това бракът не се признава в България.

Сара има само испански документ за раждането си в Барселона, в който са вписани и двете майки. Адвокатите на двете дами настояват, че Испания не може да издаде поданството на детето, тъй като дамите не са испанки.

Джейн е британка и биологична майка на детето, само че не може да съобщи английското поданството на детето си, тъй като Сара е родена отвън страната, излиза наяве от проблема. Паспортната работа в Белфаст към този момент е отказала да издаде документи на Сара.

Сега и българският висш съд постановява отвод за издаване на документи, тъй като биологичната майка не е българка, а България не признава брак сред две дами.

Резултатът е, че над три години детето няма поданство, а в резултат на това и цивилен права. В рамките на делото прокуратурата излиза с позиция, че на детето би трябвало да бъде публикуван български акт за раждане.

Сагата в България стартира на 5 март 2020 година с отхвърли на районния кмет Николай Гюров да издаде акт за раждане. Кметът се базира на това, че в испанските документи са вписани две майки, само че не е ясно коя е биологичната майка.

Според българското законодателство произходът на детето от майката се дефинира единствено от раждането. Българската майка на Сара отхвърля да даде информация на кмета коя майка е родила детето. По-късно съдът получава тази информация по длъжностен път.

Съгласно българското законодателство е неприемливо вписването на двама родители от женски пол, защото еднополовите бракове не се признават.

Първоинстанционният съд анулира решението на кмета. Аргументът е, че България не може да откаже да признае произхода на детето, базирайки се на Конвенцията за правата на детето. Тя постановява, че детето има право да придобие поданство.

В същото време Хартата на главните права на Европейски Съюз регламентира, че при всички дейности, които се подхващат от обществените управляващи или частни институции във връзка с децата, висшият интерес на детето би трябвало да бъде от първостепенно значение. Същата наредба я има и в българското право. Поради това столичният административен съд стига до извода, че детето има право на български документи, в които като родители да попадат двете дами.

Върховният съд обаче обръща това решение с аргументът, че българката не е майка на детето и то не може да бъде прието за български жител. Според Върховен административен съд неиздаването на български акт за раждане в тази ситуация не води до отнемане от поданство, пише Mediapool. 

Българският съд споделя, че Сара има право на испанско поданство, тъй като е родена в Испания, а страните на нейните майки отхвърлят да я припознаят.

" При откритите по делото обстоятелства, че националното законодателство на никой от родителите, посочени в акта за раждане на детето, формиран в Испания, където то е родено, не дава поданство, то същото по силата на Испанския цивилен кодекс би следвало да е жител на Испания, член на Европейски Съюз ", се споделя в решението на Върховен административен съд.

Българският съд стига до извода, че детето към момента няма поданство по волята на своите майки, тъй като не са поискали това от Испания, която не може да откаже.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР