Съдът решава за постоянния арест на обирджиите на Роженския манастирСъдът

...
Съдът решава за постоянния арест на обирджиите на Роженския манастирСъдът
Коментари Харесай

Съдът решава за постоянния арест на обирджиите на Роженския манастир

Съдът взема решение за непрекъснатия арест на обирджиите на Роженския манастир
Съдът в Пловдив взема решение дали да извърши настояването на прокуратурата и да постанови най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ” и за четиримата обвинени обирджии, нахлули в Роженския манастир, завързали духовник и тръгнали да копаят в стена, въпреки че двама от тях са малолетни, предава кореспондентът на БГНЕС.

От 15 часа следобяд през днешния ден четиримата упрекнати за обира в Роженския манастир се запознаваха с делото в правосъдната зала в Пловдив. Сред четиримата задържани има двама малолетни, трети малко над пълноправие и четвъртият е 44-годишният юрист от Сандански Стефан Матеев. Прокурори от родния му град участват на делото, а негов бранител е благоевградският му сътрудник Пенко Ненов.

Стефан Матеев е бил индивидът дал концепция за закононарушението, стана ясно от думите на прокурора.

Освен тримата, които са взели участие дружно с Матеев в обира на манастира, има още двама души, за които се събират доказателства и е допустимо също да бъдат упрекнати.

По делото са разпитани шестима очевидци, както и петима служители на реда, които са се отзовали на сигнала.

Трима от обвинените, както и другите двама, които сега се проверяват, настояват, че юристът Стефан Матеев е дал концепция за закононарушението, споделил им е, че има елементарен метод да се снабдят с пари, дал им е тиксо, с което да завържат свещеника и ги е инструктирал да откраднат телефона му както и камерите за външно наблюдаване.

Адвокат Матеев е бил единственият от четиримата, който е криел своята идентичност – в чантата му е открита шапка с прорези, употребена от него като маска.

При обиска в дома на юриста са открити револвер и табели за коли, оповестени за търсене. Неговото пояснение било, че ги намерил инцидентно в парка до момента в който се разхождал.

Пред съда, който през днешния ден би трябвало да дефинира мярката за неотклонение, Матеев показа рецептурни книжки на своите родители и ТЕЛК-ово решение на своя тъст, който бил с ампутиран крайник и той се грижел за него. Прибави и студентска брошура на щерка си, която следва втори курс.

Прокуратурата желае най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ” и за четиримата обвинени, въпреки че двама от тях са малолетни и по принцип такова решение се ползва рядко. Аргументът е, че закононарушението е с висока социална заплаха. Става дума за съзнателно закононарушение – грабеж в съучастничество. Няколко пъти причинителите са ходили да оглеждат светата обител преди да пристъпят към деяние в нощта на 19 септември. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР