Съдът прецени, че допуснатите нарушения са лишили подсъдимите от възможността

...
Съдът прецени, че допуснатите нарушения са лишили подсъдимите от възможността
Коментари Харесай

Провал на прокуратурата още на старта на делото НАПлийкс frognews.bg

Съдът реши, че позволените нарушавания са лишили подсъдимите от опцията да научат в какво закононарушение са упрекнати и е лимитирало правото им на отбрана. Софийски градски съд също посочи, че е безусловно наложително в обстоятелствената част на обвинителния акт да бъдат изложени в хронологична поредност дейностите на подсъдимите по осъществяване на закононарушението. В обвинителния акт има и несъгласие по отношение на твърдяната форма на виновност – един път е посочен възможен предумисъл, а в друга част, че има директен предумисъл. Определението на съда предстои на тъжба или митинг в 7-дневен период пред САС.

 

Обвиняеми са шефът на компанията за киберсигурност " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те са привлечени към наказателна отговорност по глава Първа от Наказателен кодекс - " Престъпления срещу републиката ", тъй като съгласно прокуратурата са имали цел да обиден властта, а хакерската офанзива е била ориентирана против открития с Конституцията публичен и държавен строй.

 

През февруари Административния съд – София-град реши, че Националната организация за приходите е отговорна за невиждания теч на персонални данни от масивите ѝ, защото не е подхванала нужните ограничения за отбрана, с които е можело да предотврати хакерската офанзива. Комисията за отбрана на персоналните данни установи преди три години и половина, че приходната организация е бездействала във връзка с заплахата от приключване на персонални данни и издаде 20 наставления, които Национална агенция за приходите апелира в съда. Все още се води дело и в Софийския областен съд, където Национална агенция за приходите апелира санкцията от 5,1 млн. лв., която КЛЗД ѝ наложи след теча на персонални данни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР