Съдът отхвърли оспорването на Областен управител за продажбата на имоти

...
Съдът отхвърли оспорването на Областен управител за продажбата на имоти
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалбата срещу продажбата на 16-те общински имота във Варна

Съдът отхвърли оспорването на Областен шеф за продажбата на парцели общинска благосъстоятелност. Това оповестиха от Административен съд – Варна за “Нова Варна ”. Припомняме, че става въпрос за 16 на брой общински парцела. Съдът се произнесе и реши, че съвещанието на общински съвет е извършено при съблюдаване на всички нормативни условия

Административен съд – Варна приключва производството по адм. д. № 1559 по разказа на Административен съд – Варна за 2022 година, в частта по жалбата от Г. Д. С., против 2 Решения по точка едно, взети по протокол № 26 от съвещание, извършено на 17 май 2022 година на Общински съвет – Варна, наново признати за продажба, посредством обществено оповестен конкурс, за парцели общинска благосъстоятелност и отхвърля оспорването на Областния шеф на област с административен център – гр. Варна, против 16 Решения по точка едно, взети по протокол № 26 от съвещание, извършено на 17 май 2022 година на Общински съвет – Варна, наново признати за продажба, посредством обществено оповестен конкурс, за парцели общинска благосъстоятелност.

В претекстовете си съдът сочи, че съществуването на директен и персонален юридически интерес е наложителното изискване за пораждане и законосъобразно практикуване на правото на тъжба. Съдът приема, че в актуалната догадка, за жалбоподателя Г. Д. С. не е налице директен интерес от подхванатото оборване, заради което приключва производството в тази му част.

В своето Решение съдът формулира извод, че съвещанието на общинския съвет е извършено при съблюдаване на всички нормативни условия. В претекстовете си съдът сочи, че обсъжданите решения са взети в предписаната от закона писмена форма, обективирано е в протокол от съвещание на Общинския съвет, в който е посочен органа – издател на акта, разпоредителната част, съдържа ясна воля на груповия орган за разрешаване на въпросите, предмет на предлагането на кмета, в което се съдържат фактическите и правни учредения за неговото приемане. Касае се за позволен метод на обосноваване на административния акт с документи, съпътстващи или предхождащи приемането му. Съдът смята за безпричинно възражението на оспорващия, че се касае за парцели обществена общинска благосъстоятелност, като се обосновава на осъщественото сложно пояснение на наредбите на член 3, алинея 2 и 3 от ЗОб.С (Закон за общинската собственост). Освен това, все още на взимане на решенията, към всяко от предложенията са приложени настояща данъчна оценка за всеки от парцелите, както и умозаключение от лицензиран оценител досежно пазарната стойност на парцелите, като всяка от избраните пазарни стойности надвишава данъчните оценки. Съдът приема, че оспореното решение не опонира и на задачата на закона. Органът на локално самоуправление е задължен да упражнява пълномощията си като разпоредник с общинско имущество в полза на общността. „ В случая, от Общински съвет – Варна е взето решение за възмездно предписание с общинското имущество, при съблюдаване на нормативните условия за това – посредством обществено оповестен конкурс, с авансово одобрени условия, при начална цена – пазарната стойност на всеки от парцелите “ – се споделя в решението на съда. В резултат, съдът формулира извод, че оспорените решения са взети от способен орган, в предписаната от закона форма, не са позволени нарушавания, нито на материалния закон, нито на административно-процесуалните правила, при вземане предвид задачата на закона. В тази връзка, оспорването на регионалния шеф се явява безпричинно, заради което и следва да бъде отхвърлено.

Припомням, че делото бе формирано по 2 тъжби: на Областния шеф, с която нападна решения на Общински съвет – Варна, на съображение на които Община Варна би трябвало да реализира продажби на 16 недвижими парцела в гр. Варна и на Г.С. против решения на Общински съвет – Варна, на съображение на които Община Варна би трябвало да реализира продажби на 2 недвижими парцела, които се намира в гр. Варна, регион „ Аспарухово “, с. о. „ Зеленика “, чиято е продажба е планувано да се реализира посредством обществено оповестен конкурс.

Решението, в прекратителната част, предстои на обжалване пред Върховния административен съд на Република България, в 7-дневен период от приемане на известието от страните.
В останалата част, решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд на Република България, в 14-дневен период от приемане на известието от страните
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР