Съдът остави в ареста шофьора на румънския автобус, който катастрофира

...
Съдът остави в ареста шофьора на румънския автобус, който катастрофира
Коментари Харесай

Оставиха в ареста шофьора на катастрофиралия румънски автобус

Съдът остави в ареста водача на румънския рейс, който катастрофира край Велико Търново.

Защитата на 35-годишния Джингиз Джан изиска от съда да му бъде наложена мярка " домакински арест " или " парична гаранция ". Съдът обаче не почете това искане и дефинира най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " за причиняване на телесна щета или гибел при МПС.

В правосъдната зала водачът съобщи, че се усеща отговорен за случилото се и че сега на злополуката е оказвал помощ на пасажерите и досега е съдействал на проверяващите. Мъжът описа, че от 10 години извършва курсове по този път и го познава чудесно. Според него, причина за злополуката е колата, която е била спряла настрана от пътя.



От прокуратурата обявиха, че досега са разпитани мъжете, които са били в лекия автомобил. Те разказали, че след злополуката Джингиз Джан се опитал да ги уговори да свидетелстват, че не той е стоял зад кормилото на рейса. Както те и пасажери, които са леко потърпевши, са били разпитани и са споделили, че рейсът се е движил с доста висока скорост. Ограничението в този сектор е 90 км/ч, само че каква тъкмо е била скоростта на рейса към момента не може да се каже, защото не е открито техническото устройство, от което тази информация би трябвало да стане ясна.

Пред съда наблюдаващият прокурор удостовери, че е на разположение действителна заплаха водачът да се укрие, защото не е български жител, а Турция не е страна - член на Европейски Съюз и няма конвенция да екстрадиция. От отбраната на обвинявания водач обявиха, че тези обвинявания не са основателни.

" Ние считаме, че не е неотложно да се третират по дискриминационен метод непознатите жители. Доколкото за един български жител може да бъде избрана такава мярка, то няма спънки за непознат жител и тя ще обезпечи до цялостна степен следствието, както с техническо съоръжение, по този начин и със съответните контролни органи или пълномощия на контролни органи ", сподели Георги Николов - юрист на водача.

Снощи различен рейс на същата фирма-превозвач беше видян и сниман още веднъж да изпреварва в същия сектор с висока скорост и то при ограничаване от 30 км/ч. Кадрите са направени от наш сътрудник - оператор.



Автобусът е пътувал зад него и още при нахлуване в село Поликраище е почнал да му подава звукови сигнали, с цел да му обезпечи задоволителна отдалеченост. Веднага след знака " 30 км/ч " е подхванал и изпреварване.



Вчера от фрагменти, които бяха публикувани от европейския център по транспортни политики стана ясно, че и този рейс, който катастрофира в петък против събота, както и други на същата компания, не един път са били заснемани да карат с висока скорост по българските пътища.

Репортер: Мирела Дончева

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР