Съдът окончателно отказа да промени мерките за неотклонение на Димитър

...
Съдът окончателно отказа да промени мерките за неотклонение на Димитър
Коментари Харесай

Очите иска домашен арест с електронно наблюдение

Съдът дефинитивно отхвърли да промени ограниченията за неотклонение на Димитър Желязков-Митьо Очите и още четирима.

Както „ Флагман “ заяви в края на април, Желязков, Иван Найденов, Иван Пишиев и Калоян Колев желаеха към този момент да не бъдат „ под стража “, а Радослав Николов-Рачо – под домакински арест. Специализираният углавен съд (СНС) тогава отхвърли настояванията на петимата.

Това е направила и горната инстанция. Петимата подсъдими са пуснали тъжби против определението на СНС. Апелативният профилиран углавен съд (АСНС) обаче ги е отхвърлил след закрито съвещание на 12 май, сподели информация на „ Флагман “.

Илиян Василев, юрист на Митьо Очите, показва, че клиентът му е арестуван безразсъдно дълго – съвсем три години. Отлаганията на делото пък не били по негова виновност.

Съществуващите, съгласно първата инстанция, рискове от укриване или осъществяване на закононарушение могат да бъдат преодолени с електронно наблюдаване на мярката „ домакински арест “, счита Василев.

От определението на АСНС излиза наяве още, че Радослав Николов дължи пари след решение на Върховния административен съд (ВАС).

Адвокатът на Рачо декларира, че СНС погрешно е пренебрегнал данните по делото за фамилното и имуществено положение на подсъдимия - „ мощно затрудненото финансово състояние на фамилията, наложени обезпечителни ограничения по предявен иск от КПКОНПИ, обвързване за заплащане на парична сума по решение на Върховен административен съд, неспособност да упражнява своето право на труд “.

Основен мотив на отбраната на всички подсъдими е, че те са арестувани прекомерно дълго – от август 2018 година, до момента в който процесът в съда продължава да е в начална фаза.

Въззивната инстанция обаче отхвърля техните искания. Аргументите на съда са няколко - високата фактическа и правна трудност на наказателното произвеждане поради броя на предадените на съд 13 лица, интервалът от време на реализираната незаконна предприемчивост, престъпното досие на подсъдимите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР