Съдът окончателно остави бебе Сара без документи. Върховният административен съд

...
Съдът окончателно остави бебе Сара без документи. Върховният административен съд
Коментари Харесай

Случаят Бебе Сара: ВАС отказа да издаде акт за раждане с две майки

Съдът дефинитивно остави бебе Сара без документи. Върховният административен съд отхвърли желае по процеса, който целеше дете на еднополови родители да получи български акт за раждане и документ за идентичност.

Съдебното решение идва, откакто в края на 2021 година Съдът на Европейския съюз в Люксембург задължи България да издаде документ за идентичност на дете, родено в границите на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга страна членка на Европейски Съюз.

Родителите на Сара са от България и Гибралтар. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция в Испания и получава кръщелно удостоверение, в което са вписани две майки. След това обаче нито една от трите страни не дава документ за идентичност на Сара. Испания го отхвърля, защото нито една от майките не е гражданка на страната, а Англия - защото Гибралтар е задморска територия.

От решението на Върховен административен съд от сряда излиза наяве, че съдът отхвърля настояването на родителите за български документи, тъй като Сара не е български жител. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване, оповестиха от организация „ Действие “. За детето това значи, че то ще продължи да бъде без паспорт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР