Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам Кои са "Ресурс

...
Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам Кои са "Ресурс
Коментари Харесай

КЦМ изтрови рибата в река Чепеларска през 2016-а

Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам Кои са "Ресурс - 1 " и каква е връзката им с КЦМ
Наказателни постановления за 127 252 лв. са формирани на КЦМ АД през последните 3 години, сочи информация в докладите за контролната активност на Регионална инспекция за опазване на околната среда -Пловдив. Глобите са налагани за несъблюдение на условия в Комплексното позволение. Те не са дефинитивни и могат да бъдат обжалвани пред съда, обясниха специалисти.

Някои от глобите в годините са за заустване на отпадни води, чиито индикатори надвишават самостоятелните емисионни ограничавания в нарушаване на Закона за водите, както и за измерени концентрации на серен диоксид над допустимите.

Най-голямата санкция е наложена през септември 2017 година Тя е в размер на 30 000 лв. за открито несъблюдение на условия в издадено сложно позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда. През май същата година на КЦМ е формирано Национален парк №-С-И-21/ 16.05.2017, че са измерени концентрации на серен диоксид над разрешената норма в комплексното позволение, за което е наложена еднократна глоба в размер на 24 655 лв.. През февруари и март същата година са формирани две Национален парк за заустване на отпадни води, чиито индикатори надвишават самостоятелните емисионни ограничавания в нарушаване на Закона за водите. Тук наложените наказания са по 2 и 5 хиляди лв..

През 2016 година екоинспекторите са съставили Национален парк за сумата от 55 597 лв. за това, че измерените концентрации на нездравословни субстанции, изпускани в атмосферния въздух, надвишават нормата в Комплексното позволение. Наказателното разпореждане е от май 2016 година, сочи справката. През декември същата година на предприятието е формиран Акт за определяне на административно нарушаване за неподдържане на Локална пречиствателна станция за отпадни води.

В доклада за месец октомври 2016 година инспекторите от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, разказват, че са направили следващ надзор във връзка на сигнал за замърсяване на река Чепеларска и мъртва риба. Направен е обход назад на течението на реката от моста на Кемера през моста на село Катуница до промишления канал на КЦМ АД. Не са открити нови екземпляри мъртва риба. Взети са проби за разбор от водите на реката при моста на Катуница, които демонстрират ниско рН със стойност 2,44 и електропроводимост - 3654 µS/сm. Извършени са поредни пробонабирания от промишления канал на комбината, от точките на заустване след Централната пречиствателна станция за отпадни води на КЦМ, от условно чистите охлаждащи води на сдружението и от отпадъчните води на „ Агрия “ АД. Измерванията демонстрират, че причина за замърсяването е „ КЦМ “ АД. Измерената стойност на потока охлаждащи води на комбината е с рН под 2, а електропроводимостта - 9361 µS/сm. Пониженото рН се дължи на недобро затваряне на вентилите на филтър-преса „ Алфа Лавал “ от завод „ Електролиза “, което е довело до разбъркване на охлаждащите води с цинков електролит. Спешната реакция на оператора и прекъсването на филтър-пресата са довели до нормализиране на цената на рН. Измерено е рН 7,52, а електропроводимост - 857 µS/сm.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР