Съдът нареди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да

...
Съдът нареди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

Тръмп трябва да плати 83 млн. долара по делото за изнасилване и клевета

Съдът подреди на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да заплати 83,3 милиона $ на писателката Елизабет Джийн Карол, обвиняваща го в обезчестяване и клюка, оповестиха организациите.

Съдебните заседатели дефинираха Тръмп да заплати на ищцата обезщетение в размер на 18,3 млн. $ за нанесени репутационни вреди, плюс спомагателна наказателна отплата от 65 млн. $.

Деветчленното жури, състоящо се от седем мъже и две дами, се съвещаваше към три часа, преди да излезе с решението. До него се стигна след петдневен развой във федерален съд в Манхатън. Присъдената от заседателите сума, която Тръмп би трябвало да изплати, надалеч надвишава поискания от Карол най-малко от 10 млн. $.

Карол даде някогашния Тръмп на съд, откакто го упрекна, че е разрушил репутацията ѝ на благонадежден публицист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Делото се трансформира в една от тематиките по време на предизборната акция на Тръмп, който се бори да си върне Белия дом на изборите през ноември. Той е любимецът в конкуренцията при републиканците за номиниране на кандидата им, който да се изправи против настоящия президент демократ Джо Байдън на изборите в Съединени американски щати. През 2020 година Байдън победи Тръмп.

Тръмп присъстваше на по-голямата част от съвещанията по делото, само че не беше в залата, с цел да чуе какво е постановил съдът. Той разгласи в обществените мрежи, че ще апелира решението. " Това е изцяло смехотворно! Категорично не съм склонен с двете решения и ще апелирам целия този приближаващ от Байдън лов на вещици, ориентиран против мен и Републиканската партия ", написа Тръмп на страницата си в обществената мрежа Truth Social.

На потегляне от залата дружно с двете си адвокатки, които я държаха на разположение, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

През 2019 година Карол, която беше коментатор в няколко авторитетни издания, разгласява книга, в която твърдеше, че в края на 1995 или началото на 1996 година Тръмп я изнасилил в пробната на първокласен магазин от веригата " Бъргдорф Гудман " (Bergdorf Goodman) в центъра на Ню Йорк. Същата година тя заведе иск против него въз основа на тези обвинявания, само че съдът не даде ход на делото. През 2022 година тя още веднъж заведе иск, в който упрекна някогашния президент в клюка и отказване на обстоятелството на изнасилването. Тръмп неведнъж е отхвърлял обвиняванията и е казвал, че в никакъв случай не се е срещал с Карол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР