Съдът на ООН в Хага постанови, че руските власти са

...
Съдът на ООН в Хага постанови, че руските власти са
Коментари Харесай

Съдът в Хага частично прие иска на Украйна срещу Русия

Съдът на Организация на обединените нации в Хага постанови, че съветските управляващи са отчасти отговорни за нарушение на интернационалните конвенции за битка с финансирането на тероризма и за унищожаване на всички форми на расова дискриминация. Това решение беше взето след иск, подаден от Украйна, която упрекна Москва, че поддържа въоръжените сепаратисти в Донбас и нарушава правата на малцинствата в анексирания Крим. Това заключи Би Би Си

Съдът отхвърли множеството от обвиняванията на Украйна против Русия във финансиране на тероризма. Той откри само, че Москва не е съумяла да проверява вярно обвиняванията на Киев против представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република.

Съдът на Организация на обединените нации също по този начин съобщи, че по втората част от обвиняванията Украйна не е съумяла да потвърди множеството от обстоятелствата за расова дискриминация против кримските татари и украинците в Крим .

Съдът обаче постанови, че Русия не е съумяла да отбрани правата на етническите украинци в Крим, където броят на учениците, учещи украински език, е намалял внезапно. По този метод Русия е нарушила отговорностите си по Конвенцията за унищожаване на всички форми на расова дискриминация, съобщи съдът.

През януари 2017 година Украйна подаде иск против Русия, а през ноември 2019 година съдът в Хага го одобри за разглеждане . Русия се опита да твърди, че съдът в Хага не е способен да прегледа делото, само че съдът призна неговата подготвеност.

В средата на юни 2023 година, девет години след злополуката на MH17 и съвсем година и половина откакто Русия реши да разшири спора с Украйна в пълномащабна инвазия, делото стигна до разглеждане всъщност.

Киев настояваше, че Москва е забъркана в спонсорирането на тероризма в Донбас и е виновна за активността на сепаратистките групи. По-специално, тя е отговорна за свалянето на пътническия аероплан Boeing MH17, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур през юни 2014 година, с помощта на ракетна установка " Бук ", импортирана от Русия .

По-рано нидерландски съд постанови, че точно Русия е виновна за гибелта на 298 пасажери и членове на екипажа на Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, измежду които 196 нидерландски жители, както и за това, че не е провела вярно следствие на случая.

Освен това, съгласно обвиняванията на Украйна, от 2014 година насам Русия редовно дискриминира неруското население на анексирания Крим, в това число кримските татари.

" От 2014 година Русия първо нелегално окупира Крим, а по-късно стартира акция за културно пречистване, преследвайки етнически украинци и кримски татари ", съобщи Кориневич.

Представителят на Русия в съда, Александър Шулгин, упрекна Украйна в " нагли неистини и подправени обвинявания даже в съда ".
 Зеленски в Хага: Тази война би трябвало да бъде последната в света и ние ще я създадем Обновена
Зеленски в Хага: Тази война би трябвало да бъде последната в света и ние ще я създадем

Той посети Международния углавен съд в Хага

Решението на съда на Организация на обединените нации е дефинитивно и не може да бъде оспорвано. Съдът в Хага обаче не разполага с механизми, с които да принуди Русия да се съобрази с него.

През март 2022 година съдът на Организация на обединените нации подрежда на Русия да прекрати военните дейности на украинска територия като краткотрайна мярка по различен иск, подаден от Киев: изказване, че Москва е нарушила Конвенцията за геноцида по отношение на пълномащабна инвазия . Това решение остана без деяние.

Очаква се в петък тази седмица съдът на Организация на обединените нации да реши дали е способен да прегледа желае за геноцид.

Съдът отхвърли множеството искове на Украйна по въпроса за финансирането на тероризма.

Той съобщи, че единствено хипотетичната поддръжка на Русия за тероризма посредством финансиране, само че не и оръжията, употребявани за осъществяване на терористични офанзиви, може да бъде от голяма важност за делото.

Съдът в Хага също по този начин съобщи, че не разполага с задоволително доказателства , с цел да реши дали групите, които Украйна назовава терористични, в действителност са такива.
 Руският комисар по правата на детето не схваща в какво я упреква съдът в Хага
Руският комисар по правата на детето не схваща в какво я упреква съдът в Хага

Твърденията за принудително депортирани деца от Украйна били погрешни и неразбираеми

В същото време съдът на Организация на обединените нации постанови, че Русия не е провела нужното следствие на обвиняванията в присъединяване в терористични дейности на представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република, които Украйна е отправила, и по този метод е нарушила Конвенцията за битка с финансирането на тероризма . Това е единствената точка в тази част от обвиняванията, повдигнати от Украйна, която беше задоволена.

В същото време съдът на Организация на обединените нации отхвърли да вземе решение по отношение на изплащането на обезщетение на Украйна, за което Киев настояваше.

По отношение на втората група изказвания, свързани със обстановката в Крим, Съдът откри, че дейностите на съветските правоприлагащи органи против кримските татари може да са нарушили отчасти правата на тази етническа група.

Въпреки това във връзка с изказванията за расова дискриминация съдът декларира, че не е уверен, че кримските татари и украинците в Крим са били преследвани въз основа на техния етнически генезис. Той смята, че дейностите против тях може да са били политически стимулирани.
 Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата пейка
Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата пейка

Не можем да позволим децата да бъдат третирани като военна плячка

Съдът декларира, че Украйна не е съумяла да го убеди, че Русия е нарушила правата на украинците и кримските татари въз основа на тяхната народност.

Въпреки това съдът постанови, че Русия е отговорна за нарушаването на правата на етническите украинци в Крим , защото броят на учениците, които се образоват на украински език, внезапно е намалял след анексирането на полуострова.

Съдът също по този начин отхвърли да присъди на Украйна обезщетение по този въпрос.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР