Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви решение по повод

...
Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви решение по повод
Коментари Харесай

Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на Суперлигата

Съдът на Европейския съюз в Люксембург разгласи решение във връзка жалбата за. Според магистратите има корист с господстващо и конкурентно състояние от страна на УЕФА и ФИФА. Двете организации заплашиха да глобяват клубовете, които застанаха зад плана.

„ Правилата на ФИФА и УЕФА, съгласно които всеки план за ново клубно футболно съревнование, каквото е Суперлигата, предстои на авансово позволение от тяхна страна и които не разрешават на клубовете и играчите да вземат участие в такова съревнование под боязън от наказания, са противозаконни. Съвсем явно организирането на шампионати е икономическа активност. Поради това те би трябвало да се преценяват с разпоредбите на конкуренцията и зачитат свободите на придвижване, макар че икономическото практикуване на спорт има някои характерни характерности, като да вземем за пример съществуването на асоциации, които имат избрани регулаторни и контролни пълномощия и пълномощия за налагане на наказания “, се споделя в решението на съда.

Съдът прецизира, че не е в пълномощията му дали „ планът за Суперлигата би трябвало безусловно да бъде утвърден “.

Суперлигата беше оповестена през април 2021 година от 12 клуба. Това бяха Реал Мадрид, Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид, Милан, Интер Милано, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Тотнъм и Арсенал. Веднага по-късно множеството се отхвърлиха след опасност за наказания от страна на УЕФА.
УЕФА към момента не признава основаването на Суперлигата. „ Решението не значи утвърждение или одобряване на по този начин наречената „ Суперлига “. То по-скоро акцентира действителен минус в рамките за авансово позволение от страна на УЕФА. Това е механически аспект, който към този момент беше приет и прегледан през юни 2022 година “, се споделя в изказване на европейската футболна централа.
„ Уверени сме в здравината на новите ни правила и по-специално, че те дават отговор на всички съответни европейски закони и разпореждания. Оставаме решени да поддържаме уговорките към нашите шампионати. Ще продължим да оформяме европейския състезателен модел дружно с националните асоциации, лиги, клубове, ентусиасти, футболисти, треньори, институции на Европейски Съюз, държавни управления и сътрудници “, пишат още от футболната централа.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР