Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви решение по повод

...
Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви решение по повод
Коментари Харесай

Европейският съд даде зелена светлина за Суперлигата

Съдът на Европейския съюз в Люксембург разгласи решение във връзка жалбата на клубовете, стоящи зад плана за Суперлигата.

Според магистратите има корист с господстващо и конкурентно състояние от страна на УЕФА и ФИФА, които заплашиха да глобяват клубовете, които застанаха зад концепцията за този план: " Правилата на ФИФА и УЕФА, съгласно които всеки план за ново клубно футболно съревнование, каквото е Суперлигата, предстои на авансово позволение от тяхна страна и които

не разрешават на клубовете и играчите да вземат участие в такова съревнование под боязън от наказания, са противозаконни. 

Съвсем явно организирането на шампионати са стопански действия. Поради това те би трябвало да се преценяват с разпоредбите на конкуренцията и зачитат свободите на придвижване, макар че икономическото практикуване на спорт има някои характерни характерности, като да вземем за пример съществуването на асоциации, които имат избрани регулаторни и контролни пълномощия и пълномощия за налагане на наказания “, се споделя в решението на съда.

Съдът прецизира, че не е в пълномощията му да разяснява дали " планът за Суперлигата би трябвало безусловно да бъде утвърден ".

Както е известно, през април 2021 година 12 клуба (Реал Мадрид, Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид, Милан, Интер Милано, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Тотнъм и Арсенал) оповестиха основаването на шампионата, само че незабавно по-късно множеството от тях се отхвърлиха от концепцията след опасност от наказания от страна на УЕФА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР