Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, че веднъж

...
Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, че веднъж
Коментари Харесай

Съдът на ЕС задължи България да издаде паспорт на дете с еднополови родители |

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, че един път открит произходът на детето в една страна членка, той би трябвало да бъде приет на всички места в съюза, без значение от пола на родителите или националното законодателство.

Поводът за решението е заведеното от адв. Деница Любенова дело поради отхвърли на Столичната община, регион „ Панчарево “, да издаде акт за раждане на двегодишната Сара. Детето живее в Испания с двете си майки, едната от които е българка, и продължава да бъде без документи за идентичност.

Предстои Административният съд - София-град да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за идентичност на детето, с цел да може Сара да упражнява правото си на свободно напредване в Европейския съюз.

Адвокат Деница Любенова, процесуален представител на жалбоподателите и шеф на Правната стратегия на ЛГБТИ организация „ Действие “, съобщи:

" Решението на Съд на Европейския съюз е напълно съобразено с правилата, на които е построен Европейският съюз, а също и с досегашната процедура на съда, а точно, че всички европейски жители следва да бъдат третирани еднообразно. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се базира на националната си и конституционна еднаквост и публичния ред, с цел да дерогира съществени права на жителите на Европейски Съюз. Детето Сара, споделя Съдът на Европейски Съюз, е правоприемник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват. "

Венета Лимберова е ръководител на ЛГБТИ Организация “Действие “, посредством която се дава гратис правната помощ на родителите на Сара. Според нея решението е знаково за цялата европейска общественост, само че също по този начин и за България, защото институциите към този момент ще са длъжни да признаят и да не отхвърлят права на децата с еднополови родители.

Майките на бебето Сара споделиха, че са разчувствани от решението и нямат самообладание да получим документите на Сара и най-сетне да могат да видят фамилиите си след повече от 2 година

" За нас е значимо да бъдем семейство освен в Испания, само че и във всяка страна в Европа и най-после това може да се случи. Това е дълго чакана крачка напред за нас, само че и голяма стъпка за всички ЛГБТИ фамилии в България и Европа. Благодаря доста на оказаната ни поддръжка от ИЛГА-Европа, НЕЛФА, ЛГБТИ организация „ Действие “ и изключително на адв. Деница Любенова и Венета Лимберова, че се бориха за нашето семейство и безчет други фамилии в нашето състояние в Европа ", показаха те.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР