Съдът на Европейския съюз реши, че клаузите за арбитраж, които

...
Съдът на Европейския съюз реши, че клаузите за арбитраж, които
Коментари Харесай

Съдът на ЕС реши, че спорове в рамките на съюза не могат да се решават с арбитраж

Съдът на Европейския съюз реши, че клаузите за арбитраж, които са включени в съвсем 200 капиталови съглашения сред страни членки на Европейски Съюз, нарушават европейското законодателство, съобщи " Ройтерс ". Според решението двустранните контракти за отбрана на вложенията, които имат арбитражна уговорка, опонират на правото на Европейски Съюз.

Решението е във връзка арбитражно дело сред холандския осигурител Achmea и Словакия. Според него присъждането на обезщетение за холандската компания в границите на двустранен капиталов контракт, завещан от някогашната Чехословакия, нарушава правото на Европейски Съюз.

Съдът на Европейски Съюз бе помолен да вземе решение по двустранния контракт, подписан сред Холандия и някогашната Чехословакия през 1991 година преди последната да се раздели на две страни, станали по-късно членки на Европейски Съюз.

През 2012 година Словакия е наказана да заплати 22.1 милиона евро на Achmea, тъй като е нарушила контракта. Словакия апелира решението пред съд в Германия, от където казусът е трансфериран към Съда на Европейски Съюз, с цел да постанови дали клаузите за арбитража са съвместими с правото на Европейски Съюз.

Делото е следено от близо в Европейски Съюз, защото 196 двустранни контракта сред страни членки на Европейски Съюз съдържат сходни клаузи, някои, подписани сред западни страни членки, с цел да защитят вложенията на техни компании в източни страни преди присъединението на последните към Европейски Съюз.

В България арбитражни каузи против страната водят трите електроразпределителни сдружения поради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния бранш. Едно от делата - заведено от
енергийната група ЧЕЗ, в този момент слага под въпрос присъединяване на страната в договорката за българските активи на чешката компания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР