Съдът на Европейския съюз потвърди днес глобата в размер на

...
Съдът на Европейския съюз потвърди днес глобата в размер на
Коментари Харесай

Съдът на ЕС глоби Google с 2,4 млрд. евро и нареди на Apple да внесе 13 млрд. данъци

Съдът на Европейския съюз удостовери през днешния ден санкцията в размер на 2,4 милиарда евро, наложена през 2017 година от Европейската комисия на Гугъл за нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията.

Санкцията за американския софтуерен колос е за „ корист с господстващо състояние посредством рекламиране на лична услуга за съпоставяне на артикули “, уточни съдът.

Операторът на най-популярната интернет търсачка е сложил личната си услуга за сравняване на цени Гугъл Shopping в по-благоприятна позиция по отношение на предлаганите от съперници и затова е злоупотребил с пазарната си мощ.

Това е втората най-тежка финансова глоба, налагана в миналото от Европейски Съюз по антимонополно дело.

Съд на Европейския съюз се произнесе дефинитивно през днешния ден и по дело, заведено от Европейска комисия през 2016 година против Apple, нареждащо на компанията да внесе 13 милиарда евро налози, потвърждавайки, че американската компания не е платила дължимите налози в блока в резултат на хипотетична договорка с Ирландия.

Първоначално Apple сполучливо апелира пред Общия съд на Европейски Съюз с аргумента, че Комисията не е съумяла да потвърди, че оспорваната данъчна договорка съставлява неразрешена държавна помощ. Компанията твърди също по този начин, че приходите на двете ѝ дъщерни сдружения в Ирландия по начало подлежат на данъчно облагане в Съединени американски щати и от нея е било поискано да заплати два пъти. През 2020 година Комисията апелира анулацията на заповедта за заплащане от страна на Общия съд.

13-те милиарда $, приравнени към противозаконна държавна помощ, подхождат на изгодите, получени от преимущество в данъчното облагане сред 2003 година и 2014 година в Ирландия, където Apple трансферира всичките си доходи, добити в Европа, както и тези от Африка, Близкия изток и Индия.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР