Съдът на Европейския съюз постанови днес, че компаниите, които прехвърлят

...
Съдът на Европейския съюз постанови днес, че компаниите, които прехвърлят
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени споразумението между САЩ и ЕС за трансфер на лични данни

Съдът на Европейския съюз постанови през днешния ден, че фирмите, които трансферират персонални дати от Европейски Съюз до други юрисдикции, ще би трябвало да им обезпечат същата отбрана, която те имат в границите на блока, съобщи Си Ен Би Си.

С решението се анулира съглашението за трансфер на данни сред Съединени американски щати и Ес, известно като Privacy Shield. Това решение може да се отрази на метода, по който фирмите трансферират данни на консуматори от Европейски Съюз в Съединени американски щати или други страни, като да вземем за пример Обединеното кралство.

Съдебната борба против съглашението за трансатлантическите потоци на данни бе стартирана през 2013 година от австрийския деятел Макс Шремс, който подаде тъжба към Ирландската комисията за отбрана на данните, откакто негови персонални данни от Фейсбук бяха трансферирани от Ирландия в Съединени американски щати. В жалбата си той уточни, че след разкритията на Едуард Сноудън е станало ясно, че американският закон не дава нужната отбрана против наблюдаване от разследващите организации.

Шремс завежда редица други каузи против прехвърлянето на персонални данни, като в последна сметка те доближиха и Съдът на Европейския съюз, който през 2015 година анулира споразумението Safe Harbour, което позволяваше персонални данни на европейски консуматори да бъдат прехвърляни в Съединени американски щати. От съда тогава обявиха, че то е невалидно, защото не дава съответна отбрана за европейските жители.

В резултат на това фирмите, опериращи в Европа, минаха на схемата за прекачване на данни, известна като Стандартни договорни клаузи, която подсигурява поддържането на трансатлантическите потоци. Междувременно Европейски Съюз и Съединени американски щати сътвориха ново съглашение - Privacy Shield, което да размени Safe Harbour.

С днешното решение на съда обаче то също бе анулирано. Съдът на Европейския съюз обаче утвърди продължаващото потребление на Стандартни договорни клаузи при изискване, че контролните органи могат да стопират или не разрешават прехвърлянето на данни от Европейски Съюз, в случай че предлаганата им отбрана не дава отговор на строгите европейски правила.

„ По отношение на степента на отбрана, нужна при такова прекачване, Съдът приема, че условията, избрани от Общият правилник за отбрана на данните (GDPR), касаещи подобаващите защитни ограничения, потребителски права и правни отбрани, би трябвало да бъдат интерпретирани по този начин, че потребителите, чиито персонални данни се трансферират в трети страни посредством общоприети договорни клаузи, би трябвало да получат същото равнище на отбрана, като това обезпечено в границите на Европейски Съюз от GDPR ”, обявиха от съда.

Макс Шремс приветства новината в Twitter, определяйки решението на съда като 100-процентова победа за отбраната на персоналните данни.

 

After a first read of the judgement on #PrivacyShield it seems we scored a 100% win - for our privacy

The US will have to engage in serious surveillance reform to get back to a " privileged " status for US companies.

More details here: https://t.co/t7LFgE7LmT#ThanksToEveryone!

— Max Schrems (@maxschrems) July 16, 2020
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР