Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Белгия е нарушила

...
Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Белгия е нарушила
Коментари Харесай

Белгия е нарушила еврозаконодателство с удължаване на работата на атомни реактори

Съдът на Европейския съюз постанови през днешния ден, че Белгия е нарушила европейското законодателство, като не е направила оценка за влияние върху околната среда, преди да удължи живота на два атомни реактора, съобщи ДПА.

Според висшата пълномощия на Европейски Съюз обаче това не значи безусловно, че реакторите би трябвало да бъдат изключени. Енергоблоковете могат краткотрайно да продължат работа, доколкото " има действителна и сериозна заплаха от спиране в електроподаването ", съобщи Съдът

Решението се отнася за блокове Дул 1 (Doel 1) и Дул 2 (Doel 2). През 2003 година Белгия реши последователно да се откаже напълно от атомната енергетика, само че през 2015 година направи изключение, с цел да продължи работата на тези два реактора до 2025 година.

Екоорганизации оспориха решението на съображение, че е взето, без да се направи оценката за влияние върху околната среда, която се изисква от европейското законодателство. Белгийския парламентарен съд препрати делото на европейските съдилища.

През ноември общоприет юрист на Европейски Съюз поддържа екозащитниците, заявявайки че е трябвало да бъде направена екологична оценка. Според него обаче е имало и други фактори, които биха могли да оправдаят решението за удължение на работата на реакторите. Съдът през днешния ден одобри тезата на юриста и постанови, че оценката към момента може да бъде извършена, с цел да може планът да извърши условията.

Над половината електрическа енергия в Белгия се създава от атомни централи. В АЕЦ " Дул " работят общо четири реактора. Друга електроцентрала - АЕЦ " Тианж ", ситуирана покрай границата с Германия, има три реактора. Остаряващите атомни централи имат механически недостатъци и постоянно се стига до повреди, което основава напрежение с Германия поради опасения за сигурността, напомня ДПА. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР