Съдът на Европейския съюз постанови, че спорната полска съдебна реформа

...
Съдът на Европейския съюз постанови, че спорната полска съдебна реформа
Коментари Харесай

Висшият съд на ЕС: Полската съдебна реформа нарушава правото на ЕС

Съдът на Европейския съюз постанови, че противоречивата полска правосъдна промяна от 2019 година, която се отнася най-много до дисциплинарните процедури за съдиите, нарушава правото на Европейски Съюз, съобщи Агенция Франс Прес.


" Върховенство на закона: полската правосъдна промяна от декември 2019 година нарушава правото на Европейски Съюз ", защото подкопава независимостта и безпристрастността на съдиите, се споделя в решението на основания в Люксембург съд.

Брюксел незабавно похвали решението, като съобщи, че то " взема решение въпроса дефинитивно ".

" Днешният ден е значим за възобновяване на самостоятелното правораздаване в Полша ", съобщи комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс.

" След днешното решение законът за правосъдната власт ще би трябвало да бъде надлежно приспособен... Призовавам полските управляващи да се съобразят напълно със правосъдното решение ", добави той.

Полският министър на правораздаването Збигнев Зиобро отхвърли присъдата, заявявайки, че тя " не е написана от съдии, а от политици, тъй като съставлява очевидно нарушаване на европейските контракти ".

" Върховният съд на Европейския съюз е подкупен... Присъдите се пишат по време на ловни излети и по време на банкети, напоени с алкохол ", сподели той.

Той не даде спомагателни детайлности, като се изключи че съобщи, че " европейските медии са разкрили гигантския (корупционен) скандал " преди няколко години.

Зиобро, който е и основен прокурор на страната, е водач на ултраконсервативната партия " Суверенна Полша ", която е младши съдружен сътрудник на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС).

Управляващите в Полша консерватори са в спор с Брюксел от идването си на власт през 2015 година поради изказванията, че Варшава не съблюдава напълно законите на Европейски Съюз, изключително във връзка с правосъдната система.

През 2021 година съдът в Люксембург наложи на Полша санкция в размер на един милион евро дневно за това, че е отказала да прекрати активността на оспорваната от нея дисциплинарна камара на Върховния съд.

Сега санкциите възлизат на повече от 550 милиона евро.

Съдът съобщи, че ежедневните санкции към този момент ще бъдат спрени, само че Полша ще би трябвало да заплати всяка сума, която към момента се дължи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР