Съдът на Европейския съюз отмени решението на ЕК, по което

...
Съдът на Европейския съюз отмени решението на ЕК, по което
Коментари Харесай

България с пълна победа срещу ЕК по делото на БЕХ за монопол, отменена е глобата от 77 млн. евро

Съдът на Европейския съюз анулира решението на Европейска комисия, по което " Българския енергиен холдинг " беше упрекнат злоупотреби с господстващо си състояние и отвод да обезпечи достъп до стратегически газови инфраструктури в България на трети страни. Това оповестиха от съда в Люксембург.

Припомняме, че Европейската комисия образува публично произвеждане, с цел да проверява дали " Български енергиен холдинг “ (БЕХ) и дъщерните му сдружения " Булгаргаз “ (за доставка на газ) и " Булгартрансгаз “ (за газова инфраструктура) пречат на свои съперници да получат достъп до значими газови инфраструктури в България.

Тогава комисията изрази безпокойство, че БЕХ и дъщерните му сдружения може да злоупотребяват с господстващото си състояние на пазарите на природен газ в страната в нарушаване на антитръстовите правила на Европейския съюз и член 102 от Договора за действието на Европейския съюз, който не разрешава злоупотребата с господстващо състояние на пазара, която може да повлияе на търговията сред страните членки, прецизират от Брюксел.

През 2018 година Европейска комисия санкции БЕХ с близо 77 милиона евро. Тази санкция също е анулирана.

Причината за глобата съгласно Брюксел тогава беше, че холдингът и дъщерните му държавни сдружения " Булгаргаз “ и " Булгартрансгаз “ е блокирал достъпа на частната компания " Овергаз “ до основна газова инфраструктура в България. Това е нарушаване на антимонополното законодателство на Европейски Съюз.

Снабдяването на България отдавна зависи съвсем напълно от вноса на съветски газ. Той се придвижва през Украйна, а по-късно през Румъния основно по румънския директен газопровод 1, стопанисван от локалния оператор " Трансгаз “.

Какво е решението?

С решението си Общият съд анулира решението на Комисията. Мотивите са, че поради неналичието на опция румънският газопровод 1 е представлявал безусловно нужна инфраструктура за преноса на съветски газ към България. Макар, че " Булгаргаз “ не е притежател на този газопровод, сдружението е имало извънредно право на прилагане върху него. Това е довело до установяването на състояние на надзор и затова на господстващо състояние на Булгаргаз на посочения пазар.

Общият съд приема обаче, че Комисията не е потвърдила, че държанието на " Булгаргаз “ по отношение на достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на компликациите, с които се сблъскват трети лица, които желаят да получат достъп до тръбите, с цел да доставят газ от Русия до България. Така всички нередности, които хипотетично е допустимо да са позволени от " Булгартрансгаз “ по отношение на газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да съставляват нарушаване на разпоредбите на конкуренция на Европейски Съюз. Нито едно дружество не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд приема също, че Комисията не е дала опция на БЕХ да развие изцяло позицията си във връзка с нарушаването, в което е упрекнат. Така Европейска комисия е нарушила правото на холдинга на отбрана.

При тези условия Общият съд приема, че Комисията не е потвърдила съответно, че групата БЕХ е злоупотребила с господстващото си състояние на пазара за доставка на газ в България.

Актът на Общия съд може да бъде обжалван единствено по правни въпроси пред Съда на Европейски Съюз в период от 2 месеца и 10 дни, считано от съобщаването му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР