Съдът на Европейския съюз осъди в четвъртък България заради това,

...
Съдът на Европейския съюз осъди в четвъртък България заради това,
Коментари Харесай

МОСВ обеща пълна защита на редките птици в Рила след осъждане от Брюксел

Съдът на Европейския съюз осъди в четвъртък България поради това, че не е осигурила цялостна отбрана на птиците в Рила. В резултат на това екоминистерството даде обещание да предприеме ограничения и да разгласи като специфична предпазена зона цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина.

Съдебното решение, съгласно което България не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици в Рила, не постанова финансови наказания за страната.

Наказателната процедура, по която е постановено решението на Съда на Европейски Съюз, започва през юни 2008 година, като от Министерството на околната среда и водите обясниха, че през тези 10 години е била разменена голяма по размер преписка с Брюксел. Междувременно ведомството е разширило листата на предпазените зони за запазване на дивите птици бе уголемен с нова зона " Рилски манастир “. Така към този момент били класифицирани 72% от общата повърхност на орнитологично значимото местообитание " Рила “ и била обезпечена оптималната отбрана на типовете птици.

Според Съда на Европа този % обаче би трябвало да е 100 и отбраната да обхване и буферната зона на Рила. Обявяването на новата зона " Рила буфер " за предпазена обаче продължава да се бави.

От Глобалния фонд за дивата природа WWF разясниха, че " тази неоправдателна за България присъда би могла да бъде избегната, в случай че Директивата за птиците бе приложена прецизно и напълно ". Организацията показва, че " единствената действителна причина за отлагането на това оповестяване (на зона " Рила буфер) са предложенията за застрояване на серия от заменки на гори в северна Рила на териториите на общините Сапарева баня и Самоков.

" Днес всички, които са виновни за необявяването на „ Рила буфер “ за предпазена зона, би трябвало да поемат отговорност за осъждането на България, а държавното управление да предприеме незабавни ограничения за включването на тази територия в Натура 2000 ", написа в позиция на обединението „ За да остане природа в България “.

Планината Рила е значим район на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на към 130 типа гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 типа, като един от тях е заплашен в международен мащаб.

Включените до момента в Натура 2000 Национален парк Рила и Природен парк Рилски манастир не са задоволителни, с цел да обзет в задоволителна степен популациите на застрашените типове птици. Незащитените територии, наречени " Рила буфер “, обгръщат остарели, естествени гори, които са единственото обиталище на типове като белогърбия и трипръстия кълвач, пернатоногата и врабчовата кукумявка, глухара и други По данни от лесоустройствените планове над 56% от горите в препоръчаната територия са на възраст над 100 години, показват природозащитниците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР