Съдът на Европейския съюз образува дело С-611/24 по преюдициално запитване

...
Съдът на Европейския съюз образува дело С-611/24 по преюдициално запитване
Коментари Харесай

Съдът на ЕС образува дело по казуса с Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз образува дело С-611/24 по преюдициално питане на Върховния административен съд по проблема с предварително оосвободения подуправител на Българска народна банка Андрей Гюров. Делото пред Съд на Европейския съюз е формирано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските висши магистрати. На съображение процедурния устав на Съд на Европейския съюз, Върховен административен съд насочи с преюдициалното си искане делото да се преглежда по реда на бързото произвеждане.

Административното дело № 7373 от 2024 година пред Върховен административен съд беше формирано пред Върховен административен съд по тъжба на Андрей Гюров против решение № 340 от 16 юли 2024 година на Управителния съвет на Българска народна банка, с което са открити учредения по член 14, алинея 1 от ЗБНБ-1997 за предварителното му освобождение от длъжността подуправител, началник на ръководство " Емисионно “ в Българска народна банка.

Върховен административен съд спря производството по делото и насочи следните въпроси до Съд на Европейския съюз:

1. Следва ли да се поясняват като използвани по отношение на всички членове на органите за взимане на решения на национална централна банка, заложените в наредбата на член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ) критерии за освобождение на шефа и ред за оборване на решението за освобождение.

2. В случай, че отговорът на Въпрос № 1 е негативен, позволява ли наредбата на член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, национално законодателство, което вкарва същите критерии за освобождение на членовете на органите за взимане на решения на национална централна банка, каквито са планувани за шефа в цитираната правна норма.

3. Допуска ли наредбата на член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, съвместяване на заемането на длъжността шеф на НЦБ и присъединяване като съучастник в финансово комерсиално сдружение с право на част от облагата на сдружението, пропорционално на дяловото присъединяване?

4. Допуска ли наредбата на член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на (ЕСЦБ) и на ЕЦБ, съвместяване на заемането на длъжността шеф на НЦБ и присъединяване в директорски орган на юридическо лице с нестопанска цел, което според своя правилник може да развива стопанска активност, без да е взето единомислещо решение на управителния съвет на НЦБ, каквото се изисква по националното законодателство за осъществяване на неплатена активност?

5. Допускат ли наредбата на член 131 от Договора за действието на Европейския съюз и член 7 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ) и на ЕЦБ, национално законодателство, което задължава в избран период от заемане да длъжността членовете на органите за взимане на решения на национална централна банка, в качеството си на лица заемащи обществена служба по смисъла на националното законодателство, да заявяват пред подобаващ държавен орган своето присъединяване като съдружници в финансови търговски сдружения и присъединяване си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел.

6. Допускат ли наредбата на член 131 от Договора за действието на Европейския съюз и на член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, национално законодателство, което задължава в избран период от заемане да длъжността шеф на НЦБ, в качеството си на разположение заемащо обществена служба по смисъла на националното законодателство, да предприеме дейности по прекратяване на своето присъединяване като съучастник в финансово комерсиално сдружение и присъединяване си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел?

7. Допуска ли наредбата на член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, пояснение, което третира шеф на НЦБ, който е отстранил отвън законоустановен период несъответственост със заеманата служба, като лице, което не дава отговор на условията, които са нужни за осъществяването на неговите отговорности?

8. Допускат ли наредбата на член 131 от Договора за действието на Европейския съюз и наредбите на член 7 и член 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, национално законодателство, което разрешава на органа, претрупан да открива основанието за освобождение, за задачите и в границите на това характерно производството да преценя отговорното осъществяване на съществено нарушаване по смисъла на член 14, параграф 2 от Устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР