Съдът на Европейския съюз (ЕС) наложи глоба от 500 хил.

...
Коментари Харесай

Полша ще плаща по 500 хил. евро на ден за отказ да затвори мина до Чехия

Съдът на Европейския съюз (ЕС) наложи санкция от 500 хиляди евро на ден на Полша поради отхвърли на държавното управление да извърши решение на Европейската комисия (ЕК). На 21 май 2021 година Европейска комисия реши, че мината за рандеман на лигнитни въглища в открития рудник " Туров " би трябвало да прекрати активността си, откакто Чехия беше подала публично недоволство още предходната година. Чехите считат, че мината пречи на техни жители, тъй като е в непосредствена непосредственост до границата, която двете страни споделят с Германия.

Полското държавно управление обаче отхвърли да се подчини на решението на съда от май с обяснението, че това ще сложи енергийната сигурност на страната в риск, тъй като мината зарежда електроцентрала, осигуряваща към 7% от електрическата енергия на страната.

Прага също по този начин твърди, че са били нарушени закони на Европейски Съюз, защото Варшава е удължила живота на мината. Според полски закон от 2008 година валидността на концесия за рандеман на лигнитни въглища може да бъде удължена еднократно за интервал от 6 години без оценка на въздействието върху околната среда, в случай че не се уголемява обсегът на концесията. Този развой е бил стартират от районния шеф по въпросите на околната среда през октомври 2019 година, а е бил утвърден три месеца по-късно.
Остра реакция на Варшава
" Глобата, наложена от Съда на Европейския съюз, е непропорционална на обстановката и не е оправдана от обстоятелства ", се споделя в изказване на полското държавно управление. Решението на европейския съд най-вероятно ще принуди полските управляващи да ускорят договарянията с чешките си сътрудници, които започнаха през юни. Обсъжданите тематики са софтуерни усъвършенствания, ограничения за понижаване на замърсяването на водата, както и понижаване на въздушното и шумовото замърсяване.

Чехия изиска налагането на дневна санкция от 5 млн. евро, когато полските управляващи не почетоха решението на Европейска комисия за затваряне на мината. Европейският съд почете настояването на Прага, само че сумата е доста по-малка.

" Подобна мярка наподобява нужна, с цел да се ускори успеваемостта на краткотрайните ограничения, наложени със заповед от 21 май 2021 година, както и да се попречва тази страна членка да забави привеждането на държанието си в сходство с тази заповед ", споделиха съдии пред Reuters. Марчин Романовски, който е заместник-министър на правораздаването в Полша, назова решението на Европейския съд " правосъден грабеж " в Twitter. " Съдът на Европейски Съюз изисква половин милион дневна санкция от Полша за обстоятелството, че ние не оставихме жителите си без сила и не затворихме мините за една нощ ", счита той. " Това е правосъден обир и кражба измежду бял ден. Няма да получите и стотинка ", прибавя Романовски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР