Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е

...
Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е
Коментари Харесай

Съдът на ЕС се зае с такса сградна инсталация

Съдът на Европейски Съюз се зае да пояснява възможно ли е начисляване на такса "сградна апаратура ", когато обособените консуматори са се отказали от централно отопление.

Процедурата е задвижена след запитвания на български областен съд за това по какъв начин да се ползва правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, откакто Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по проблема, заяви Българска национална телевизия.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не употребяват собствеността си в България, са принудени да заплащат такса "Сградна апаратура ".

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше дефинитивно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за отбрана на потребителите, където се споделя, че човек не би трябвало да заплаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от висшите магистрати, който счита, че сътрудниците му е трябвало да се допитат до съда на Европейски Съюз, преди да излязат с търкувателно решение, един областен съд в България към този момент е изпратил искане за преодициално питане до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно сдружение против консуматор.

Решението на европейските магистрати би трябвало да се изчака в идната година. Те ще дадат и наложително пояснение и по отношение на това дали е възможно заплащането на топлинната сила за сградна апаратура да се разпределя съразмерно на отопляемия размер на парцелите по план без оглед на действително отдаденото количество топлинна сила в обекта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР