Съдът на ЕС се произнесе днес с решение, според което

...
Съдът на ЕС се произнесе днес с решение, според което
Коментари Харесай

Google спечели важно дело за „правото да бъдеш забравен“

Съдът на Европейски Съюз се произнесе през днешния ден с решение, съгласно което Google няма обвързване да трие резултати от търсене за целия свят. Съдът отбелязва, че разпоредбите на Европейски Съюз не лимитират търсачката да отстранява данни навсякъде.

Решението е по дело, което слага под въпрос дейностите на Google до момента, при които наличие, невидимо в Европейски Съюз по гледище за изтриване на резултати, остава налично през търсачката, в случай че е потърсено от страна отвън Общността. Съдът отбелязва, че при искане за премахване на резултати, подадено в Европейски Съюз, заличаването на данните би трябвало да се разгръща напълно в Общността.

Европейският съд прецизира, че разпоредбите на Европейски Съюз не важат отвън Европа и разяснява, че на другите места по света има разнообразни схващания за правото на персонален живот, отбраната на персоналните данни, свободата на информация. Съдът взема решение също, че настояването за унищожаване на данни би трябвало да бъде обсъждано, като се регистрират правата на засегнатия и правата на потребителите да научат дадената информация.

Според съда правата на засегнатия имат преимущество пред свободата на информация, въпреки ползата на обществеността да разполага с тази информация да зависи от ролята на засегнатия в публичния живот. Съдът упорства, че ръководителите на търсачките би трябвало да вземат решенията по претенции за заличаване на данни съгласно това дали запазването на данните е "напълно належащо за отбраната на свободата на информация на потребителите ".

Когато се отнася до данни, качени онлайн от засегнатия, ръководителите на търсачките могат да откажат да уважат искане за унищожаване от резултатите при търсене, в случай че засегнатият не показа неопровержими законови учредения в своя изгода. За страници с остарели данни за правосъдно произвеждане по отношение на засегнатия търсачките би трябвало да преценяват дали тази информация да се демонстрира при търсене.

При преценката си търсачките би трябвало да се водят от естеството и тежестта на обвиняването, резултата от следствието, ролята на засегнатия в публичния живот и държанието му в предишното, интереса на обществеността все още на подаване на настояването, последствията за засегнатия. Ако търсачките преценяват, че данните би трябвало да останат в резултатите от търсене, следва да преустроят листата с резултатите по този начин, че общата визия, която получава потребителят, да отразява актуалното правосъдно състояние и най-новите известия да се виждат първи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР