Съдът на ЕС, който е базиран в Люксембург, подкрепи исканията

...
Съдът на ЕС, който е базиран в Люксембург, подкрепи исканията
Коментари Харесай

Съдът на ЕС подкрепи екоактивисти в борбата с мръсния въздух

Съдът на Европейски Съюз, който е основан в Люксембург, поддържа настояванията на екоактивисти за по-строги стандарти при измерването на качеството на въздуха, заяви " Дойче веле ". Магистратите се произнесоха по дело, заведено от поданици на белгийската столица Брюксел и природозащитна организация против градските управляващи по отношение на системата, която се употребява за следене на качеството на въздуха. Брюкселски съд отнесе проблема към Съда на Европейски Съюз, който да се произнесе какъв брой прецизно би трябвало да се ползва законодателството на Европейски Съюз при измерването на качеството на въздуха в региона на Брюксел. 

Според съдиите в Люксембург измервателни станции би трябвало да бъдат конфигурирани в регионите с най-високи равнища на замърсяване, каквито са условията на евроразпоредбите. " Местоположението на станциите за взимане на проби е доста важно в системата за оценка и възстановяване на качеството на въздуха, особено когато равнището на замърсяване надвишава избран предел “, пишат съдиите в мнението си. Те прибавят, че локалните управляващи вземат решение за местата, на които да вземат проби, а националните съдилища могат да преразгледат тези решения, в това число и в каузи, заведени от поданици на дадена страна.

Съдът на ЕС също по този начин постанови, че качеството на въздуха не би трябвало да се определя на базата на средната величина на съответната повърхност, а на резултатите от обособените станции за взимане на проби. Това значи, че в случай че избрана станция демонстрира прекомерно високи равнища на токсично вещество, това би трябвало да се смята за нарушаване на евростандартите, независимо че в останалата част от региона може да има по-добро качество на въздуха, гласи решението.

930712 ЧЕЛЕН ОПИТ

Две дами - майка и щерка - осъдиха френската страна, че не е подхванала задоволително съответни ограничения, за да ограничи замърсяването на въздуха в региона на столицата Париж, писа в. " Гардиън ". Това е първото дело във Франция, заведено от физически лица срещу държавата поради здравословни проблеми, породени от замърсен въздух. Ищците живеели в покрайнините на Париж, в регион с огромен трафик, и имали съществени белодробни проблеми. След като се преместили в Орлеан, признаците им отшумели.  " Държавата има виновност, като не е взела задоволително ограничения за качеството на въздуха ", считат съдиите. Магистратите обаче отхвърлиха иска за обезщетение от 160 000 евро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР