Съдът гледа дело по обжалване на оправдателната присъда по делото

...
Съдът гледа дело по обжалване на оправдателната присъда по делото
Коментари Харесай

Баща на загинал в Горни Лом: Държавни чиновници са виновни за взрива в завода

Съдът гледа дело по обжалване на оправдателната присъда по делото „ Миджур “, в което четирима души бяха оправдани за нещастието в Горни Лом, съобщи кореспондент на БГНЕС.

През 2014 година гърмеж в завода за муниции „ Миджур “ лиши живота на 15 души – 13 мъже и 2 дами.

„ Изчаквах задоволително време да апелирам, тъй като в Наказателно-процесуалния кодекс е записано, че срокът за правене на претекстовете след произнасянето на присъда е двумесечен. Тази корекция – че срокът е двумесечен, е направена в Наказателно-процесуален кодекс през ноември 2017 година Около 20 индивида, близки на починалите, са обжалвали оправдателната присъда “, сподели Димитър Симитров, татко на 26-годишния Михаил, който почина при гърмежа в завода за муниции.

На въпрос за какво роднините на починалите апелират оправдателната присъда пет години след нещастието, бащата на починалия Михаил сподели, че е наясно, че синът му няма да се върне.

„ Аз се боря за това да не се случват такива нещастия повече. В този случай е осъществено безусловно закононарушение, което аз даже квалифицирам като ликвидиране, при което са убити 15 индивида, които са си изкарвали прехраната от това място. И са пътували всеки ден по 40 километра, с цел да си изкарват прехраната. А тези мини – макар че са били под мораториум за трансфер в Европейски Съюз, са вкарани в България. Затова и апелирам – с цел да стане ясно, че не хората, които са работили, са отговорни, а отговорни са тези, които са подписали документите, с цел да бъдат вкарани тези мини. Защото прокуратурата в нейния обвинителен акт търси виновността в някой от хората, които са манипулирали тези мини, – и в един миг се оказва, че истината е друга и отговорните са други. Има хора, които стоят доста по-високо в държавната власт, които със своите подписи са разрешили вноса на мините макар безапелационното предписание на европейската инструкция, която споделя, че се ползва общ мораториум върху прехвърлянето на тези мини “, приключи Димитров.

БГНЕС напомня, че през лятото на предходната година Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвинени по делото за гърмежа в „ Миджур “. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при гърмежа, бе оневинен по обвиняване за породена гибел на 15 души, както и за причиняването на трайни пострадвания на други трима. Втората обвинена – Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинявания. В момента на гърмежа тя е работила в министерството на стопанската система. Третият обвинен Божидар Василев също е почтен, съгласно Окръждия съд на Видин. Василев е някогашен чиновник на отдел “Контрол на общоопасните средства ” в Министерство на вътрешните работи. Видинският съд оправда и Палма Иванова, някогашна служителка в цех „ Миджур ”, която е отговаряла за безвредните условия на труд във фабриката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР