Съдът е отменил решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ, с което

...
Съдът е отменил решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ, с което
Коментари Харесай

Кметът на Ботевград не е в конфликт на интереси, защото не живеел на един адрес с жена си

Съдът е отменил решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ, с което бе открит спор на ползи на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Според комисията той е нарушил закона, тъй като след избирането му на поста е прекратил производства за унищожаване на кабелни мрежи на компанията, която е управлявал преди да стане кмет. След като поема общината, Гавалюгов продава дяловете си на майката на децата си.

Историята е от 2014 година Тогава по предписание на някогашния кмет Георги Георгиев общински чиновници вършат инспекция на кабелни мрежи, построени от компанията на Гавалюгов. Констатират, че са противозаконни и би трябвало да се отстранен. Гавалюгов първо апелира, а по-късно печели изборите и като кмет издава заповеди за преустановяване на производствата.

" Комисията приема, че при издаване на заповедите Гавалюгов е бил повлиян от частния интерес на обвързваното с него лице. В съответния случай частният интерес на обвързваното лице се показва в това формираните против сдружението, в което тя е съучастник, административни производства да бъдат прекъснати. Облагата се показва в отбягване на глоба – в тази ситуация – унищожаване на противозаконни градежи. Налагането на глоба неизбежно ще се отрази на имуществото и активността на сдружението, което от своя страна ще рефлектира в патримониума на обвързваното лице ", пишеше в решението на КПКОНПИ.

На разнообразни адреси

Според административния съд на София-област обаче спор на ползи няма, защото липсва една от главните предпоставки Гавалюгов и майката на децата му да се смятат за свързани лица – общ адрес. Това е основно, тъй като на никое място в законодателството няма определение за " фактическо общуване ", в каквото е бил Гавалюгов, а единствено за " семейство ". Освен тези, сключили цивилен брак, то включва и " взаимно живеещи родители без подписан цивилен брак, които съжителстват на един сегашен адрес ", дружно с децата им до избрана възраст. Случаят на Гавалюгов не попада в тази догадка, защото двамата живеят на разнообразни адреси. От КПКОНПИ са приели, че двамата са в общуване, тъй като имат общи деца и би трябвало да се грижат за тях, само че това не е вярно, разсъждава арбитър Мария Попова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР