Съд в управляваната от военни Мианма постанови 11 години затвор

...
Съд в управляваната от военни Мианма постанови 11 години затвор
Коментари Харесай

Мианма осъди американски журналист на 11 години затвор

Съд в ръководената от военни Мианма постанови 11 години затвор за американския публицист Дани Фенстър. За присъдата съобщиха юристът и работодателят му.

37-годишният Фенстър е ръководещ редактор на онлайн изданието „ Фронтиър Мианма “. Той беше приет за отговорен за подбудителство и нарушавания на законите за имиграцията и противозаконните сдружения. От медията му разказват наложените присъди като „ най-суровите вероятни съгласно закона “, съобщи „ Ройтерс “.

Фенстър е първият западен публицист, хвърлен в пандиза през последните години в Мианма, където на 1 февруари тази година бе осъществен боен прелом против демократично определеното държавно управление на Аун Сан Су Чжи. Този ход постави завършек на десетилетието на неуверени стъпки към народна власт и провокира реакции в цялата страна, в това число всеобщи митинги на жители.

„ Няма безусловно никакво съображение Дани да бъде наказан по тези обвинявания “, разяснява основният редактор на „ Фронтиър Мианма “ Томас Кийн. По думите му всички от екипа са разочаровани от решението. „ Просто желаеме да забележим Дани освободен допустимо най-скоро, с цел да може да се прибере у дома при фамилията си “, добави Кийн.

Фенстър беше задържан при опит да напусне страната през май и от този момент е държан в пандиза „ Инсейн “ в Янгон. Семейството му неколкократно прикани за освобождението му.

Той бе упрекнат в спомагателни и по-тежки закононарушения, в това число за нарушавания на терористичния закон в Мианма. Така престоят му в пандиза може да бъде продължен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР