Съд в унгарския град Кечкемет осъди по на 25 години

...
Съд в унгарския град Кечкемет осъди по на 25 години
Коментари Харесай

По 25 години ще лежат в затвора основните обвиняеми за "българския" камион-убиец на 71 мигранти

Съд в унгарския град Кечкемет осъди по на 25 години затвор четирима членове на проведена незаконна група за трафик на хора, отговорна за това, че 71 мигранти бяха оставени да се задушат до гибел в херметично затворен камион при незаконното им прекачване в Австрия.

Обвиненията против четиримата, измежду които няколко български жители, бе за преднамерено ликвидиране през август 2015 година

Главният прокурор Габор Шмид изиска доживотни присъди за четирима от 14-те упрекнати. Според него трима би трябвало да получат най-тежкото наказване съгласно унгарското законодателство - доживотно отнемане от независимост без право на прошка.

Това са 31-годишният афганистанец Самсур Лаху, считан за водач на бандата, както и двама български жители - 31-годишният му непосредствен помощник и 27-годишният водач на камиона в злощастния ден. За различен български жител на 40 години бе поискана 40-годишна присъда, само че с опция тя да бъде понижена след време.

За останалите - множеството от които също жители на България - обвиняването изиска до 16 години затвор.

Трима от упрекнатите, измежду които има и ливански жител, още се търсят и бяха наказани задочно.

 Част от обвинените при началото на процеса през предходната година.
© Associated Press

Част от обвинените при началото на процеса през предходната година.

Бандата е била основана в Будапеща и е употребила над 15 транспортни средства, с цел да трансферира в границите на няколко месеца над 1100 души от Гърция до Австрия против " такса " от приблизително 1500 евро на човек.

Жертвите - 59 мъже, 8 дами и 4 деца, в това число бебе - идваха от Сирия, Ирак и Афганистан. Гибелта им шокира Европа, провокира интернационално отвращение и способства за това канцлерът Ангела Меркел да разгласи, че отваря границите, с помощта на което близо 1 милион души влязоха през есента на 2015 година

Лаху сподели пред съда, че не бил желал никой да почине, а упрекнатите упорстваха по време на процеса, че не са знаели, че хората в хладилния камион умират. Прокуратурата потвърди противоположното и показва телефонни диалози сред водача на незаконната група и двамата в кабината на камион, в които те го предизвестяват, че чуват крясъци и удари и желаят да спрат и отворят вратите, само че той отвръща " Нека умрат. Това е заповед! ".

В различен диалог добавя: " Ако измрат, изхвърлете ги в гора в Германия ".

Лаху изясни думите си, че това били " думи, в които не влагах някакъв смисъл ".

Главният прокурор Шмид сподели, че афганистанецът е бил воден само от " безгранична лакомия " и " плашещо равнодушие " към мигрантите.

 Прокурорът Габор Шмид.
© Associated Press

Прокурорът Габор Шмид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР