Съд в Саудитска Арабия осъди жена на 45 години затвор

...
Съд в Саудитска Арабия осъди жена на 45 години затвор
Коментари Харесай

Саудитска Арабия прати в затвора жена за публикации в социална мрежа

Съд в Саудитска Арабия осъди жена на 45 години затвор за изявления в обществените мрежи , заяви правозащитна група, представена от Ройтерс. Това е следващият образец за репресии против дами активистки след визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в кралството.

Нура бин Саид Ал-Кахтани беше наказана " евентуално през предходната седмица " от Саудитския профилиран углавен съд по обвинявания в " потребление на интернет за скъсване на (саудитската) обществена тъкан " и " нарушение на публичния ред посредством потребление на обществени медии " , съобщи основаната във Вашингтон Организацията DAWN в изказване, цитиращо правосъдни документи.

Медийната работа на саудитското държавно управление не отговори на искане за коментар.

DAWN сподели, че се знае малко за Кахтани или какво се споделя в нейните изявления в обществените медии и че продължава да проверява нейния случай.

Присъдата на Кахтани пристигна няколко седмици, откакто Салма Ал-Шехаб , майка на две деца и докторант в университета в Лийдс във Англия, беше наказана на 35 години затвор за последване и шерване на изявления на дисиденти и деятели в " Туитър ".

Последните случаи пристигнаха, откакто Байдън приказва за опасения за човешките права, съществена мъчителна точка в връзките сред Вашингтон и Рияд, по време на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман през юли.

Миналата седмица Вашингтон съобщи, че е изразил " забележителна угриженост " пред Саудитска Арабия по отношение на присъдата на Шехаб, която включва 34-годишна възбрана за пътешестване поради интензивността ѝ в обществените медии.

Случаите на Кахтани и Шехаб подчертаха репресиите против несъгласието, осъществявани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, де факто ръководещ кралството, макар че той поддържа промени като разрешаване на дамите да карат и предизвиква планове за основаване на работни места за дами.

Роднини на саудитски политически пандизчии в началото се надяваха, че визитата на Байдън ще помогне за освобождението на техните близки.

Абдула ал-Ауд, шеф на проучванията за района на Персийския залив в DAWN, сподели, че както в случаите на Шехаб, по този начин и на Кахтани, саудитските управляващи са употребявали " злоупотребяващи " закони, с цел да нападат и санкционират саудитски жители за рецензии към държавното управление в " Туитър ".

" Но това е единствено половината история, тъй като даже престолонаследникът не би разрешил такива отмъстителни и несъразмерни присъди, в случай че смяташе, че тези дейности ще бъдат посрещнати със свястно неодобрение от страна на Съединените щати и други западни държавни управления. Ясно е, че това не се случва ", сподели Ауд в изказването на DAWN.



Саудитски управляващи настояват, че в кралството няма политически пандизчии . " Имаме пандизчии в Саудитска Арабия, които са направили закононарушения и които са били изправени пред съда от нашите съдилища и са приети за отговорни ", сподели държавният министър на външните работи Адел ал Джубейр пред Ройтерс предишния месец.

Напрежението към положението на правата на индивида в богатата на нефт Саудитска Арабия обтегна връзките ѝ със Съединените щати, в това число по отношение на правата на дамите и убийството и разчленяването през 2018 година на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР