Съд в Руанда призна днес за виновен по обвинение в

...
Съд в Руанда призна днес за виновен по обвинение в
Коментари Харесай

Осъдиха героят на Хотел Руанда по обвинение в тероризъм

Съд в Руанда призна през днешния ден за отговорен по обвиняване в организирането на терористични офанзиви Пол Русесабагина - някогашен шеф на хотел, който твърди, че е дал заслон на стотици хора по време на геноцида в страната през 1994 година и който по-късно стана първообраз на основен воин в холивудски филм, съобщи ДПА.

Пол Русесабагина получи международна популярност след излизането на кино лентата " Хотел Руанда " през 2004 година Сюжетът е основан на действителни събития от интервала на геноцида в Руанда през 1994 година По това време Русесабагина ръководи един от най-луксозните хотели в столицата Кигали и в него избавя от гонене и убийства стотици руандийци. През 1996 година Русесабагина напуща Руанда и отива в Европа, където скоро получава белгийско поданство.

През последните години той отправяше остри рецензии към управляващите и държавното управление на Руанда , като ги обвиняваше в неефективност. Русесабагина в никакъв случай не е възнамерявал да се връща в Руанда поради издадената от прокуратурата в страната заповед за неговия арест. През август предходната година той получи покана от религиозна организация да посети Бурунди за присъединяване в конференция. Русесабагина отлетя от Дубай в Бурунди на борда на частен аероплан. Той обаче се приземи на летището в Кигали, където Русесабагина бе задържан. Неговите последователи настояват, че той е бил похитен.

Днес съдът в Руанда съобщи, че Русесабагина е оказал финансова и логистична поддръжка на въоръженото крило на опозиционно придвижване , на което той е съосновател. Съдът разясни, че въпросното въоръжено крило - Национален освободителен фронт (НОФ), е отговорно за смъртоносни офанзиви в Руанда през 2018 и 2019 година

" Въз основа на разбора на доказателствата, които бяха показани, и на резултатите от разнообразни разпити, ние считаме, че е имало канал, по който НОФ е бил финансиран. Русесабагина е бил един от спонсорите ", съобщи съдийката по делото Беатрис Мукамурензи.

Русесабагина отхвърли виновност и бойкотира произнасянето на присъдата, откакто заявява, че не чака правдивост на процеса и го дефинира като " подправен " .

Геноцидът в Руанда стана в резултат на вземането на властта от краткотрайно държавно управление, състоящо се главно от представители на етническата група хуту. Той бе ориентиран против представители на етническото малцинство тутси, а също и срещу хуту с умерени политически възгледи. По данни на Организация на обединените нации за по-малко от година при конфликтите сред племената хуту и тутси са починали към 800 000 души.

След като претърпяха проваляне и започнаха да се тормозят от правосъдно гонене, забележителна част от някогашните военни и държавните представители, виновни за геноцида, избягаха от Руанда дружно със своите фамилии в прилежащи страни, най-много на изток в Демократична република Конго. Там те сътвориха въоръжени групировки от хуту, които си сложиха за цел да завземат властта в Руанда.

През 1994 година в Танзания под егидата на Организация на обединените нации бе основан интернационален арбитражен съд за наказателно гонене на лица, виновни за закононарушенията на територията на Руанда. Той прегледа каузи против 93 обвинени, измежду които имаше държавни и политически функционери, офицери от силовите структури, религиозни и публични водачи. По-късно той бе сменен от Международния остатъчен механизъм за престъпни трибунали, основан с резолюция на Съвета за сигурност Организация на обединените нации през 2010 година

В самата Руанда работи закон, съгласно който отричането на геноцида против тутсите се санкционира с продължителни периоди на отнемане от независимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР