Съд в Неапол отмени временно действието на две решения, с

...
Съд в Неапол отмени временно действието на две решения, с
Коментари Харесай

Италиански съд временно спря Джузепе Конте за лидер на Движение 5 звезди

Съд в Неапол анулира краткотрайно действието на две решения, с които антисистемното италианско Движение 5 звезди предишното лято внесе промени в устава си и избра за собствен нов водач някогашния министър председател Джузепе Конте, оповестява италианската телевизия СКАЙ Ти Джи 24.

Мотивите на съда са, че е имало процедурни нередности по време на конгреса за избор на водач и смяната на статута на придвижването, добавя Българска телеграфна агенция.

 Политическа маневра: Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка Виж още

Съдът бе сезиран от трима членове на Движение 5 звезди, съгласно които от гласуването са били изключени над една трета от записаните за присъединяване делегати и е липсвал нужният кворум. Съдът в Неапол дефинира като нелегално изключването от вота на тези, които са се били записали в Движението от по-малко от шест месеца към датата на гласоподаване на кандидатурата на Конте.

След оповестението на решението на съда Конте съобщи, че неговото водачество се основава на надълбоко шерване на правила и полезности и не зависи от подпечатани правосъдни документи.

Тримата членове на придвижването, внесли жалбата, са подкрепяни от още към 100 деятели. Според юриста на тримата жалбовносители след решението на съда Движение 5 звезди би трябвало да се върне към предходния петчленен управителен орган и към гласуването на значими решения в платформата си " Русо ".

Според Вито Крими, почитан член на Движението, обаче по-късно решение на съда, просто ще се стигне до ново гласоподаване на кандидатурата на Конте отпред на партията.

Съдебното решение идва в миг на разделяне в редиците на антисистемните. Смята се, че външният министър Луиджи Ди Майо, който също е от Движението, е попречил на проектите на Конте и на водача на Лига Матео Салвини за издигане на кандидатурата за президент на Италия на шефката разузнаването Елизабета Белони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР