Съд в Москва внесе решение за задочния арест на председателя

...
Съд в Москва внесе решение за задочния арест на председателя
Коментари Харесай

Руски съд задочно арестува лидер на управляващите в Молдова за опит за убийство

Съд в Москва внесе решение за задочния арест на ръководителя на Демократическата партия на Модлова Владимир Плахотнюк, обвинен в опит за ликвидиране, оповестява " Интерфакс ", базирайки се на пресслужбата на съда.

Прессекретарят на съда Юнона Царева сподели, че решението е било импортирано още на 30 ноември, само че е било обжалвано на друга инстанция. Плахотнюк - чиято Демократическа партия е част от проевропейското държавно управление и с изключение на поста на премиера държи и този на ръководителя на Народното събрание - е обвинен в " опит за ликвидиране, осъществен от група хора... с политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна злоба и омраза, " написа РБК, цитирайки съответния параграф от Наказателния кодекс на Русия.

В началото на ноември Виталий Прока - излежаващ присъда за ликвидиране - обяи Плахотнюк за гарант на планиращо се ликвидиране на рукия банкер Герман Горбунцов, писа " Комерсант ". Плахотнюк отхвърля изказванията, а съгласно Демократическата партия задочният арест е форма на " политическо гонене ".

Спорна персона

Плахотнюк, който от разпадането на Съветския съюз се занимава с бизнес, си смята за един от най-богатите - съгласно някои информации и най-богатия - човек в Молдова. От 2010 година е член на Демократическата партия, а от декември 2016 година - неин ръководител. След изборите за парламент през 2014 година е препоръчан за министър председател, само че тогавашният президент Николае Тимофти отхвърля номинацията му.

През 2016 година молдовско издание замеси името му в огромен банков скандал, обвързван с изпирането на съветски средства на стойност 23 милиарда $ през молдовската система (с други настоящи лица абсурдът беше удължен и от интернационалните издания тази година). Плахотнюк е противоречива персона в Молдова, като някои изявления в страната, макар проевропейските позиции на партията му, го свързват с президента Игор Додон и с съветския бизнес. Той също така има редица медии и си навлича рецензии от публицисти в страната, че те ретранслират излъчвания, които ръководеният от партията му кабинет счита за " съветска агитация ".

РБК напомня, че той в същото време е имал и инитиациативи, да вземем за пример тази за преобразуването " съветската миротворческа задача в нашта страна (в Приднестровието) в зоната на спора в гражданска, под интернационален мандат. " Той поддържаше и възбраната за влизане в Молдова на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР