Съд в Москва осъди на 22 години лишаване от свобода

...
Съд в Москва осъди на 22 години лишаване от свобода
Коментари Харесай

Няма шпионаж, това е журналистика. Как Русия осъди Иван Сафронов на 22 години

Съд в Москва осъди на 22 години отнемане от независимост журналиста Иван Сафронов. Той ще би трябвало да изтърпи наказването в трудов лагер със непоколебим режим.

Нито един публицист в Русия не е получавал толкоз огромна присъда, не я е получавал и човек с друга специалност, наказан по същия член на Наказателния кодекс, твърди ръководителят на правозащитната група юристи Павел Чиков.

32-годишният Иван Сафронов е прочут проверяващ публицист, работил за вестниците " Ведомости " и " Комерсант ". Месеци преди да бъде задържан той постъпва на работа като консултант в компанията Роскосмос.

В понеделник той беше наказан за държавна измяна. Съдът реши, че през 2015 и 2017 година той е предал на двама души секрети сведения за дейности на съветските войски в Сирия и за доставки на съветско оръжие за африкански страни. Съдът се съгласи с прокурорите, които твърдяха, че получателите на тези сведения са работили за немското и чешкото разузнаване.

Тези сведения са наречени секрети, само че ние ги намерихме в интернет, гласи, който разполага с обвинителния акт. Журналистите настояват, че Сафронов не е имал достъп до никакви секрети.

Самият Сафронов прикани съдиите да му дадат преносим компютър с интернет и 5 минути работа под правосъден надзор. " Ще ви покажа, че това, което наричате секрети, е оповестено от кого ли не, и то преди датата, на която твърдите, че съм го предал аз ". Тази молба не беше задоволена.

Иван Сафронов е в ареста от две години, в които следователите и прокурорите му предлагаха по-ниска присъда в подмяна на признания. Той отхвърли с аргумента, че не е правил нищо неправилно. " Няма никакъв шпионаж, това е публицистика ", сподели той по време на последното правосъдно съвещание.

Според отбраната той е писал аналитични текстове, поръчани от двамата души, оповестени за задгранични сътрудници. Такива текстове са писали и десетки негови сътрудници.

Делото се дефинира като неуместно и демонстративно шито с бели конци, а присъдата - като предумишлено жестока. С тези думи я дефинират правозащитници, кореспонденти и политолози, коментирали новината в ефира на телевизия " Дъжд " (Дождь) и Current Timeл
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР